Von der Leyen: Hrvatska se može ponositi sobom

31.12.2022.

07:26

Autor: M.M./Hina/HRT

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen

Foto: Yves Herman / Reuters

Hrvatska može biti ponosna na ulazak u eurozonu i šengensko područje jer to će privući investicije, pomoći u stvaranju radnih mjesta i rastu gospodarstva, a mogla bi postati i europsko čvorište energije iz obnovljivih izvora, rekla je u intervjuu Hini predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dolazi u posjet Hrvatskoj na Novu godinu, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u optjecaj pušta zajednička europska valuta euro.

Von der Leyen naglašava da su se hrvatski građani jako trudili da im taj dan stigne.

- Znam koliko je truda bilo potrebno da se ispune svi uvjeti za ulazak u Schengen i da se provedu reforme potrebne za ulazak u eurozonu. Možete biti ponosni na to, poručila je.

Hrvatska ovime dovršava svoju punu europsku integraciju, kazala je, i "njezini građani mogu uživati u nekim od najboljih pogodnosti koje naša Unija može pružiti".

- Putovanje bez unutarnjih graničnih kontrola i prelazak na valutu koja će privući više ulaganja i stvoriti radna mjesta i potaknuti rast, rekla je Von der Leyen.

Naglasila je da ovo nije samo veliko postignuće za Hrvatsku nego i još jedan dokaz snage i jedinstva Unije.

- S Hrvatskom u eurozoni 20 država članica EU-a i 347 milijuna građana dijelit će zajedničku valutu EU-a. To će nam dati još veći utjecaj na međunarodnoj sceni, kazala je.

Ističe i da će prošireni šengenski prostor učiniti Europu jačom i prosperitetnijom zbližavajući ljude i olakšavajući poslovanje, rekla je.

- Dakle, ukratko: Europa čini Hrvatsku jačom. A Hrvatska čini Europu jačom.

Kad će Hrvatska do europskog prosjeka?

Odgovarajući na pitanje o tome kakvi su kratkoročni i srednjoročni izgledi da se Hrvatska po životnom standardu približi europskom prosjeku, Von der Leyen kaže da Hrvatska kontinuirano smanjuje zaostatak za prosjekom EU-a otkako je ušla u Uniju.

- Vaše je gospodarstvo dokazalo svoju otpornost nakon krize izazvane COVID-om. Bili ste jako pogođeni, ali ste se brzo i snažno oporavili. Dakle, potencijal postoji, a sada ga treba potpuno osloboditi i učiniti vaše gospodarstvo produktivnijim, kazala je.

Tu na scenu stupa NextGenerationEU, plan oporavka Europe, tvrdi predsjednica EK.

- Prave smjernice za budućnost podržane velikim ulaganjima - 6,3 milijarde eura od NextGenerationEU-a ili ukupno 15 milijardi eura ako tomu dodate sredstva kohezijske politike.

Ali ne radi se tu samo o financiranju, dodaje.

- Hrvatski plan oporavka uključuje ključne reforme za koje se očekuje da će imati velik učinak na gospodarstvo, kaže. Na primjer, poticanje zapošljavanja redizajniranjem politika tržišta rada. Opremanje studenata i radnika pravim vještinama za uspjeh u zelenoj i digitalnoj tranziciji te poboljšanje poslovnog okružja u Hrvatskoj, kazala je.

To će sve pomoći da hrvatsko gospodarstvo postane konkurentnije i inovativnije, tvrdi.

- Dakle, Hrvatska ide u dobrom smjeru. A sada s ulaskom u eurozonu dolazi još više prilika.

Velika uloga u čistoj energiji

Predsjednica Komisije ističe da Hrvatska može igrati veliku ulogu u prelasku na čiste izvore energije, što je važno u osiguravanju europske energetske neovisnosti u svjetlu rata u Ukrajini.

- Odmaknuli smo opskrbu energijom od Rusije prema pouzdanim energetskim partnerima. Štedjeli smo energiju i napunili naša skladišta plina kako bismo ove zime bili sigurni i na toplom, kazala je. Ali ima još mnogo posla ako želimo biti sigurni sljedeće zime. I sad počinju pripreme. Znamo što trebamo učiniti. Moramo nastaviti osiguravati onoliko ukapljenog plina koliko smo to učinili ove godine.

Usto, EU mora potaknuti vlastitu proizvodnju i korištenje obnovljivih izvora energije.

- Obnovljivi izvori su čista, domaća energija koja nam je potrebna za budućnost, naglašava Von der Leyen.

A tu Hrvatska može imati veliku ulogu.

- Od hidroenergije do solarne energije i vjetra: vaš potencijal je nevjerojatan. Već ste jedna od vodećih zemalja EU-a po korištenju obnovljivih izvora energije. I možete postati pravo europsko središte obnovljivih izvora energije, kazala je.

- To će biti dobro za vašu industriju i za Europu u cjelini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!