12:53 / 10.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Von der Leyen priznala pogreške u procesu cijepljenja: Blok je bio prespor

Ursula von der Leyen o cjepivu

Ursula von der Leyen o cjepivu

Foto: Johanna Geron / Reuters

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen priznala je pogreške Bruxellesa u procesu odobrenja i cijepljenja stanovništva Europske unije protiv Covida-19, no branila je temeljna načela i rekla da je blok izvukao pouku.


U obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta čelnica europske vlade odgovarala je na kritike zbog presporog cijepljenja i prvotne, naknadno povučene odluke Bruxellesa o uspostavi tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske za izvoz cjepiva, što su osudili London i Dublin.

Von der Leyen je rekla da je isporučeno 26 milijuna doza cjepiva te bi do kraja ljeta 70 posto odraslih stanovnika u 27 članica EU-a trebalo biti cijepljeno.

- Činjenica je da danas nismo postigli što smo željeli u borbi protiv virus, rekla je u obraćanju europarlamentarcima. Kasnili smo s odobrenjem. Bili smo preoptimistični, podcijenili smo teškoće u masovnoj proizvodnji. Možda smo bili presigurni vjerujući da će narudžbe biti isporučene na vrijeme, rekla je.

Von der Leyen je priznala i pogreške zbog prvotne zabrane izvoza cjepiva, što je ubrzo bilo ispravljeno.

- Duboko žalim zbog toga, rekla je Von der Leyen i dodala da će Komisija učiniti sve što može da zaštiti mir u Sjevernoj Irskoj.

Izbjegavanje tvrde granice između Irske, članice Europske unije i Sjeverne Irske koja je u sastavu Velike Britanije, države koja je napustila Uniju, ključno je za zaštitu mirovnog procesa.

U obraćanju eurozastupnicima Von der Leyen je branila proces odobravanja cjepiva za europski blok.

- Ne može biti kompromisa kad se radi o unošenju biološki aktivne tvari u zdravu osobu, rekla je. Tri do četiri tjedna dodatnog vremena potrebnog za proces bilo je presudno ulaganje u povjerenje javnosti, čak i uz usporavanje europske kampanje cijepljenja, rekla je predsjednica europske vlade. Bilo bi nepošteno i "ekonomski ludo" za jedinstveno tržište EU-a kada bi zajamčene doze dobilo tek nekoliko velikih država članica.

EU će pokrenuti novu mrežu kliničkih ispitivanja kako bi regulatori brže dobivati više podataka, najavila je predsjednica EK-a.

Europska komisija ustanovit će radnu skupinu koja će ojačati proizvodnju cjepiva, rekla je.

- Činjenica je da danas nismo postigli što smo željeli u borbi protiv virusa. Kasnili smo s odobrenjem. Bili smo preoptimistični, podcijenili smo teškoće u masovnoj proizvodnji. Možda smo bili presigurni vjerujući da će narudžbe biti isporučene na vrijeme. Duboko žalim zbog toga, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

- Ipak, ono što želimo jesu informacije i transparentnost. Naši građani to žele. A nakon gotovo godinu dana života po pandemijskim pravilima, to i zaslužuju. Pozdravljam vašu namjeru jasne komunikacije, stvaranje platforme za dijeljenje podataka, naglasila je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu

- Gdje je zapelo? Ako je problem u ljudskom faktoru, to se jednostavno može riješiti. No ako je problem nastao zbog ograničenja struktura EU-a, onda to zahtijeva sistemska rješenja. Mora se pitati je li Komisija dovoljno opremljena stručnim ljudima i ovlastima da vodi nabavu, je li sustav odlučivanja u Vijeću pridonio kašnjenju, je li EMA brže trebala odobriti cjepivo, ističe Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!