10:25 / 25.04.2022.

Autor: HRT

Vujačić o izborima u Francuskoj: Nezanimljivi izbori s vrlo zanimljivim efektima

Sanja Vujačić

Sanja Vujačić

Foto: HTV / HRT

Emmanuel Macron ostaje predsjednik Francuske idućih pet godina nakon uvjerljive pobjede nad kandidatkinjom krajnje desnice Marine Le Penn. Francuzi su tako drugi put za redom dali potporu proeuropskom predsjedniku, centristu i liberalu a ne radikalnoj opciji koja je svoju kampanju gradila na platformi "nacionalnog prioriteta". O tome što pobjeda Macrona znači za Francusku ali i EU koja je odahnula nakon nedjeljnih rezultata, govorila je profesorica Sanja Vujačić.

Na drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj izašao je iznimno mali broj birača, Vujačić je rekla da su izbori bili posebno nezanimljivi, ali s vrlo zanimljivim efektima, što objašnjava slabu izlaznost.

- Izbori su nezanimljivi jer je Macron prekoračio prvi krug izbora pod izlikom obveza koje proizlaze iz predsjedavanja EU-om i s obzirom na rat u Ukrajini, što francuski birači nisu najbolje primili, nakon čega se vrlo kasno uključio u finalni krug izbora i najavio ultrakonzervativnu strategiju nacionalnog jedinstva protiv ekstremizma. To baš i nije odgovaralo situaciji obzirom na to da je Le Pen u posljednjih 10 godina reformirala svoju stranku i očistila od ekstremista koji su tijekom ovih izbora prešli novoj ultradesnoj stranci Éric Zemmour , rekla je.

Objasnila je da je Macron pozvao na blokovsku borbu svih protiv Le Pen, na što njegova protivnica nije mogla drugačije odgovoriti nego istom takvom blokovskom strategijom protiv Macrona, pa je okupila francuske patriote koje je okupila u okviru borbe za očuvanje francuskog suvereniteta i nacionalnih interesa.

Nakon Macronove pobjede Francuska ostaje vodeća zemlja EU-a. On sada mora ujediniti očito podijeljene Francuske građane, posebno one koji padaju pod teretom recesije ali i stalnim izazovima od rata u Ukrajini do COVID krize. Vujačić je rekla da Macron ima puno energije, no postavlja se pitanje ima li program kojim je moguće smiriti novu podijeljenost jer je efekt ovih izbora stavljanje podijele francuskog političkog spektra na lijevo i desno u pretince prošlost.

- Bitan efekt ovih izbora je da je kandidatkinja socijalista osvojila samo 2% glasova, a predstavnica tradicionalne umjerene desne stranke republikanaca samo 4,7% glasova. Došlo je do stvaranja blokova u unutarnjem političkom okviru, što je vrlo opasno - lijevi i desni su zamijenjeni narodnim blokom Marine Le Pen i elitnim blokom Emmanuela Macrona, rekla je.

Objasnila je kako izborni rezultati to najbolje potvrđuju jer je Macron glatko pobijedio u najbogatijem gradu u Francuskoj, a Le Pen u najsiromašnijem. Za sada, dodala je, iako je Macron najavio da će biti predsjednik svih Francuza, nije razvidno kako je to moguće s programom koji je ekonomski ultraliberalan, koji nije socijalno osjetljiv, a s druge strane s progresivnom panoplijom koja se temelji na zaštiti manjina, odnosno, na zaštiti individualnih prava na uštrb kolektivnih prava.

Na pitanje može li se Macron nametnuti kao vodeći političar EU-a, rekla je da je prije rata u Ukrajini i snažne blokovske vanjske politike tako nešto bilo zamislivo. Danas, u novim geopolitičkim okolnostima, dodala je, teško zamislivo da je moguće zamisliti Macronovu ideju europske strateške autonomije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!