14:58 / 04.03.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

WHO: Nakon 6 tjedana pada, broj zaraženih u Europi opet raste

WHO

WHO

Foto: Miguel Á. Padriñán / Pixabay

Broj novih slučajeva COVID-19 ponovno raste u Europi nakon šest tjedana opadanja, objavila je danas regionalna uprava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Konstatiramo ponovni rast u središnjoj i istočnoj Europi. Novi slučajevi rastu i u nekoliko zemalja zapadne Europe gdje je postotak zaraženih već visok, rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge na konferenciji za novinare.

- Europljani se moraju vratiti temelju borbe protiv virusa i njegovih varijanti koristeći se svim sredstvima na snazi i moraju ubrzati cijepljenje, rekao je.

- Moramo proširiti naš portfelj cjepiva, poručio je.

- Dok rasprava o tzv. zelenim putovnicama uznemirava Europu, ta zamisao sve se više razmatra u WHO-u koji ih ne "preporučuje (...) ali razmatra izvodivost i uputnost prihvaćanja" takvih propusnica, rekao je Kluge.

Prošli tjedan, novi slučajevi COVID-19 u Europi porasli su za 9 posto, objavio je regionalni ogranak WHO-a koji okuplja pedesetak europskih zemalja sve do središnje Azije.

- Time je prekinut pad broja zaraženih koji je trajao šest tjedana i obećavao poboljšanje, no sada više od polovine naše regije potvrđuje rastući broj novih zaraza, dodao je Kluge.

Nadalje, pandemija je produbila nejednakosti po spolu, navodi WHO.

- Izvanredna stanja donose nerazmjerne posljedice po zdravlje žena, a COVID-19 tu nije nikakva iznimka pa su potvrđeni slučajevi češći u žena i mladih, istaknuo je.

Bilježi se i da veći broj žena nego muškaraca pati od mentalnih bolesti povezanih s pandemijom, te da je došlo do porasta nasilja u braku. Od 53 države europske regije, njih 45 počelo je kampanju cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Prema službenim podacima koje je prikupila novinska agencija France presse, u Europskoj uniji 2,6 posto stanovništva primilo je obje doze cjepiva protiv COVID-19, a 5,4 posto primilo je barem jednu dozu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!