Zapadna Europa se prži, ali i gori, toplinski val stiže i drugdje

13.07.2022.

19:53

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/P.F./HRT

Turisti se hlade uz fontanu na Plaza de Espana u Sevilli na 45 °C

Turisti se hlade uz fontanu na Plaza de Espana u Sevilli na 45 °C

Foto: Jon Nazca / Reuters

Uz temperature koje u Španjolskoj i Portugalu dosežu i 44 °C zapadna Europa se u samo mjesec dana našla na udaru drugog toplinskog vala. Predviđa se njegovo jačanje i širenje. Sve češća pojava takvih vremenskih ekstrema izravna je posljedica klimatskih promjena i dobra podloga za haranje požara.

Stotine vatrogasaca uz protupožarne zrakoplove pokušavaju obuzdati šumske požare na jugozapadu Francuske.

- U gradu više nema stanovnika, možda dvoje ili troje. Vatra je došla nadomak kuća, morali smo evakuirati ljude. Mnogi nisu htjeli napustiti svoje domove, imaju pse, mačke, kokoši, rekla je Mylene Doreau, gradonačelnica Guillosa.

Dosad je izgorjelo oko 1700 hektara borove šume.

U Francuskoj će temperature tek dosegnuti vrhunac.

- Ponedjeljak 18. srpnja, mogao bi biti jedan od najtoplijih dana u francuskoj povijesti. Čini se da će ovaj toplinski val biti izniman i po trajanju, naime mogao bi trajati osam do 10 dana, a možda i do kraja srpnja, rekao je meteorolog Francois Jobard.

Sutra, na državni praznik, Dan pada Bastilje, tradicionalni vatrometi otkazani su kako bi smanjio rizik od požara.

Vatra je prodrla u sela nadomak portugalskog grada Pombala.

U Portugalu je 80% unutrašnjosti zemlje izloženo velikom riziku od požara. Vlada je proglasila stanje pripravnosti. Turizam već trpi. Zatvaraju se atrakcije, otkazuju festivali.

- Zrak će biti veoma suh. Uz to vjetar je snažan u unutrašnjosti, na sjeveru i u središtu zemlje. Opasnost od požara veoma je velika, rekao je meteorolog Jorge Ponte.

Na Pirenejskom poluotoku toplinski je val na vrhuncu.

U Španjolskoj će vjerojatno biti jedan od najduljih od početka mjerenja. U Sevilji danas 45 °C.

U regiji Extremadura, na zapadu zemlje, požari.

Na Cipru plaže su pune. Još barem tri dana temperatura neće pasti ispod 40 °C.

- Obično dolazimo ujesen ili na proljeće, ali ove godine odučili smo doći usred ljeta, toplije je nego inače, rekao je turist iz Velike Britanije.

U Italiji, nakon natoplijeg lipnja dosad, drugi ovogodišnji toplinski val tek stiže. Uz visoke temperature, zemlju pogađa nezapamćena suša. Zbog krize s vodom u Toskani je proglašeno izvanredno stanje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!