Štrajk u potpunosti zaustavio putnički promet u zračnoj luci Frankfurta

27.03.2023.

Zadnja izmjena 17:30

Autor: Vijesti/Hina/HRT/A.S.

Štrajk u Njemačkoj

Štrajk u Njemačkoj

Foto: Fabian Bimmer / REUTERS

Veliki štrajk zaposlenih u javnom sektoru i željeznici paralizirao je gotovo cijelu Njemačku. Riječ je o jednom od najvećih štrajkova njemačkog prometnog sektora posljednjih desetljeća. Traži se porast plaće za više od 10 posto, koliko iznosi inflacija u najvećem europskom gospodarstvu. 

Zračni promet u najvećoj njemačkoj zračnoj luci, onoj u Frankfurtu, gotovo je potpuno zaustavljen. Paraliziran je i željeznički, pomorski i autobusni promet.

Zaustavljen putnički promet u zračnoj luci Frankfurta


Cijene u Njemačkoj samo u veljači porasle su za više od 9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Radnici nisu samo potplaćeni, nego su sve više zatrpani poslom za sve manje plaće, objašnjavaju sindikati razloge jednodnevnog štrajka upozorenja.

- Zahtijevamo povišicu od 10 i pol posto, odnosno najmanje 500 eura. I taj minimalni iznos nam je posebno važan. Jer upravo su skupine s nižim i srednjim dohotkom nerazmjerno teško pogođene inflacijom, rekao je Volker Geyer iz Njemačkog sindikata državnih službenika (DBB).

Zahtjevi sindikata potpuno su nerealni, tvrde poslodavci i vlada uoči novog kruga pregovora.

Ne postignu li dogovor, sindikati bi mogli razmišljati i o štrajku na neodređeno. Međutim, uvjereni su da će i oni uspjeti ispregovarati povećanje kao što je to uspjelo radnicima pošte koji od ožujka imaju plaću veću za 11 pošte.

Više od pola Nijemaca, pokazuju ankete, štrajk smatra - opravdanim.

Zračna luka, koja je u ponedjeljak trebala imati 1.170 odlazaka i dolazaka, nije danas zabilježila nikakva slijetanja i polijetanja putnika, rekao je glasnogovornik operatera Fraport. Pogođeno je oko 160.000 putnika.

Postojale su samo "vrlo ograničene" veze kada je riječ o hitnim medicinskim letovima ili letovima vezanim uz dostavu pomoći, rekao je.

Posljedice zaustavljanja rada vjerojatno će se osjetiti čak i nakon završetka štrajka, naveo je Fraport, projicirajući moguća duža čekanja u utorak. Putnici bi trebali biti spremni na moguća kašnjenja, rano provjeriti status svog leta i ostaviti dovoljno vremena, rekao je operater zračne luke.

Sindikat Verdi pozvao je u ponedjeljak na jednodnevni štrajk upozorenja u gotovo svim njemačkim zračnim lukama. Udruga njemačkih zračnih luka (ADV) nedavno je procijenila da oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika neće moći letjeti prema planu.

- Nema putnika na putu, rekla je i glasnogovornica uprave prometa zračne luke u Münchenu, gdje je u ponedjeljak otkazano svih 785 planiranih letova.

Javni prijevoz u većem dijelu Njemačke prestao je u ponoć zbog 24-satnog štrajka. Uz željezničke usluge, pogođene su gotovo sve zračne luke, plovni putovi, autoceste i lokalni javni prijevoz u sedam od 16 pokrajina u zemlji.

No vodeća skupina cestovnog prometa u zemlji, ADAC, rekla je da štrajkovi dosad nisu izazvali prometni kaos u gradovima i na autocestama.

Prema stručnjacima za promet, većina putnika dobro se prilagodila prekidu vožnje diljem zemlje. Policija je ujutro izvijestila tek o nekoliko većih prometnih gužvi.

Oni koji mogu ostali su kod kuće, poručili su iz ADAC-a.

Jednodnevni štrajk koji su sazvali sindikat Verdi te željeznički sindikat EVG posljednji je u višemjesečnim industrijskim akcijama koje su pogodile velika europska gospodarstva jer više cijene hrane i energije smanjuju životni standard.

Štrajkom su pogođene gotovo sve zračne luke, međugradski željeznički promet te gotovo cjelokupan javni prijevoz u gradovima s nekoliko iznimki. Tako u Berlinu prometuju vozila gradskog prijevoza BVG, ali ne i gradska željeznica koja se nalazi u sklopu Njemačke željeznice.

Štrajkom željezničara su pogođeni milijuni građana, kako na međugradskim tako i na gradskim linijama. Kako je priopćila Njemačka željeznica, velik broj putnika je nakon vijesti o štrajku svoje putovanje prebacio na nedjelju kada je zabilježen rekordni promet na međugradskim linijama.

Štrajkom su obuhvaćene i međunarodne linije pa tako i one prema Hrvatskoj.

Galerija
Prazna željeznička stanica u Bonu za vrijeme štrajka, Foto: Jana Rodenbusch/REUTERS
Štrajk u Njemačkoj , Foto: Kai Pfaffenbach/ReutersŠtrajk zaposlenika javnog prometa, Foto: Jana Rodenbusch/REUTERS

Štrajkom najviše pogođeni građani


Na njemačkim autocestama štrajkom su pogođene dionice s tunelima koji su zatvoreni zbog štrajka osoblja koje kontrolira promet. No, kako je priopćio Njemački automobilski klub ADAC, do većih zastoja uzrokovanih štrajkom nije došlo.

Sindikati Verdi i EVG u ponedjeljak nastavljaju pregovore s poslodavcima. Verdi za oko 2,5 milijuna zaposlenih traži usklađivanje plaća s inflacijom, tj. povećanje od 10,5 posto.

Predstavnici sindikata su odbacili kritike poslodavaca koji štrajk ovih razmjera usred pregovora o kolektivnom ugovoru smatraju neprimjerenim.

- Ovim štrajkom želimo pokazati da nas zaposleni u potpunosti podržavaju u našim zahtjevima, rekao je direktor sindikata Verdi Frank Werneke.

Uprava Njemačke željeznice je priopćila kako su štrajkom najviše pogođeni građani.

Ne može svatko raditi iz kućnog ureda. Mnogi će uz velike poteškoće danas doći do radnog mjesta, stoji u priopćenju.

Prema zakonu o radu, štrajk javnog prijevoza u pravilu nije dovoljan razlog za nedolazak na posao.

Većina ima razumijevanja za štrajk


Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj, većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Prema anketi 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra opravdanim ili potpuno opravdanim, a 38 posto akciju smatra neopravdanom ili potpuno neopravdanom.

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođeno štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak.

U pravilu, zaposleni ili učenici dužni su pojaviti se na radnom mjestu ili u školi unatoč štrajku prometnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućuje pronalazak alternative.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!