23:36 / 22.01.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Zapovjednik njemačke mornarice dao ostavku zbog komentara o Putinu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zapovjednik njemačke mornarice odstupio je s dužnosti nakon što je njegova izjava da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da se Krim koji je okupirala Rusija nikad neće vratiti Ukrajini, dobila brojne kritike.

- Zatražio sam od ministrice obrane Christine Lambrecht da me odmah razriješi dužnosti. Ministrica je prihvatila moj zahtjev, priopćio je viceadmiral Kay-Achim Schoenbach.

On je podnio ostavku nakon komentara iznesenog u petak u Indiji. Nakon toga, Ukrajina je pozvala njemačkog veleposlanika i Schönbacha da povuku izjavu.

- Ono što on zaista želi je poštovanje, rekao je o Putinu. I Bože moj, dati nekome poštovanje malo košta, ako ne i ništa. Ako se mene pita, jednostavno je dati mu poštovanje koje doista zahtijeva i vjerojatno također zaslužuje, dodao je.

Schönbachovi komentari dolaze nakon što je Moskva razmjestila 100.000 vojnika uzduž ukrajinskih granica, što je dovelo do tjedana diplomatskih napora da se spriječi rat.

Rusija niječe da planira bilo što, no također zahtijeva da NATO obeća da neće primiti Ukrajinu u članstvo ili se širiti dalje na istok Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!