09:32 / 02.10.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/T.V./M.Š./HRT/Hina

Završio summit u Bruxellesu, Slovenija zastupala Hrvatsku

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Plenković će napustiti summit nešto ranije kako bi na vrijeme stigao u Dubrovnik, gdje će se sastati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom. Nakon njegova odlaska, zastupat će slovenski premijer Janez Janša.
U Bruxellesu je završio dvodnevni izvanredni sastanak Europskog vijeća. Premijer Plenković, zbog susreta s američkim državnim tajnikom u Dubrovniku, ranije je napustio sastanak te je prvi put pravo zastupanja hrvatskih nacionalnih interesa, privremeno i samo za današnje teme, prenio na nekog drugog, a izbor je bio slovenski premijer Janez Janša.

Čelnici zemalja Unije donijeli su odluku o uvođenju sankcija Bjelorusiji, a njima zaprijetili i Turskoj ako ta zemlja nastavi kršiti međunarodno pravo u Istočnom Mediteranu.

Andrej Plenković najavio je jutros da će čelnici EU-a drugi dan svoga summita razgovarati o gospodarskim pitanjima i pripremama za povlačenje sredstava za plana za oporavak EU sljedeće generacije.

- Prije svega s ciljem da raspravimo pitanja koja su važna za gospodarstvo država članica pa tako, naravno, i za Hrvatsku, a to je program gospodarskog oporavka i otpornosti nakon krize, kojom smo svi pogođeni zbog covida-19 kao i provedbi što učinkovitijoj dogovora iz srpnja - gdje smo postigli sporazum o instrumentu EU iduće generacije i novom sedmogodišnjem proračunu EU-a, rekao je premijer Plenković.

Hrvatska vlada također ulaže napore u tom smjeru, rekao je Plenković prije početka drugog dana sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

- Na tom tragu bit će i aktivnosti hrvatske vlade u mjesecima i godinama koje slijede, prateći rad ove Europske komisije i kroz sedmogodišnji proračun, dodao je.

EU poziva na prekid armensko-azerbajdžanskih borbi

Nakon što je jučer prihvaćen zaključak o odnosima s Turskom i plan sankcija protiv dužnosnika vlasti u Bjelorusiji, zbog nasilnog gušenja prosvjeda poslije predsjedničkih izbora, na dnevnom su redu summita programi za oporavak društava i gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa, jačanje jedinstvenog tržišta, industrijska politika te digitalizacija.

➡️ Francuska optužuje Tursku da u Nagorno Karabah šalje sirijske džihadiste
➡️ Dvojica mrtvih i dvadesetak ozlijeđenih u sukobu migranata kod Bihaća
➡️ Summit u Bruxellesu

Predsjednici država i vlada zemalja članica Europske unije pozvali na prekid sukoba Azerbajdžana i Armenije, koji je počeo zbog sporne regije Gorskog Karabaha.

- U odnosima između Europske unije i Turske, dvije su mogućnosti, ili će napetosti rasti, a to ne želimo, ili će napetosti smanjiti i krenut ćemo prema konstruktivnom dijalogu. To je ono što želimo, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


Prvi dan summita, čelnici zemalja članica uspjeli su riješiti pitanje ciparske blokade, dogovorivši sankcije protiv četrdesetak bjeloruskih dužnosnika, ali na tom popisu nije bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko jer očekuju da bi on mogao prihvatiti međunarodno posredovanje u rješavanju krize.

Cipar je blokirao uvođenje sankcija protiv osoba odgovornih za izborne prijevare, represiju i nasilje prema prosvjednicima u Bjelorusiji. Nikozija je uvjetovala sankcije protiv bjeloruskog režima uvođenjem sankcija protiv Turske, koju optužuje zbog istraživanja nalazišta plina u ciparskoj isključivoj gospodarskoj zoni.

Postupak uvođenja sankcija protiv bjeloruskih dužnosnika počinje odmah, ali na popisu nije bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, kojeg EU ne priznaje za predsjednika jer nije izabran na poštenim izborima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Lukašenko izostavljen jer se EU još nada da bi Lukašenko mogao prihvatiti međunarodno posredovanje za rješavanje političke krize u zemlji.
-

-

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!