Zbog "Građana Reicha" planirane promjene sigurnosnih mjera za Bundestag

09.12.2022.

14:53

Autor: Hina/HRT

default error photo

Nakon racije protiv tzv. Građana Reicha, njemačko glavno državno odvjetništvo u petak je izdalo nalog za uhićenje 23 osobe za koje se sumnja da su planirale državni udar, dok istodobno političari, zbog povezanosti te scene s parlamentarnom strankom AfD, traže pooštrenje sigurnosnih mjera za Bundestag.

- Mreža Građana Reicha očito je povezana sa zastupničkim klubom Alternative za Njemačku. Zato moramo razmotriti koje sigurnosne mjere za Bundestag moramo poduzeti i o tome ćemo raspravljati sljedećih dana, rekla je potpredsjednica Bundestaga Katrin Goering-Eckard. 

Jedan od ciljeva grupe koja je uhićena u srijedu je i oružani napad na zgradu Reichstaga u kojoj zasjeda parlament Bundestag. Među uhićenim pripadnicima Građana Reicha je i donedavna zastupnica desne populističke Alternative za Njemačku (AfD) Birgit Malsack-Winkemann.

Prije toga je glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu objavilo da je 23 u srijedu privedenih članova Građana Reicha zadržano u pritvoru, dok je za dvojicom koji su uhićeni u Italiji i Austriji izdan nalog za izručenje.

Njemački kancelar Olaf Scholz pohvalio je akciju državnih organa, ali je istodobno izrazio zabrinutost zbog povezanosti desne parlamentarne stranke AfD sa skupinom tzv. Građana Reicha.

- Mislim da je vrlo znakovita i zabrinjavajuća činjenica da je među uhićenima i bivša zastupnica AfD-a u Bundestagu, rekao je Scholz.

Dodao je da je najvažnija pouka racije spoznaja da imamo državu i demokraciju koja je u stanju obraniti se.

Najveći oporbeni zastupnički klub, demokršćanske Unije CDU/CSU, zatražio je rasvjetljavanje okolnosti vezano uz činjenicu da su planovi akcija policije nekoliko dana prije procurili u javnost i medije. Unija je zatražila izvanredni sastanak parlamentarnog pravnog odbora u ponedjeljak.

Policija je u akciji u srijedu ujutro privela 25 pripadnika tzv. Građana Reicha pod optužbom da su pripremali državni udar. Među uhićenima je 71-godišnji pripadnik plemićke obitelji Reuss, koji je trebao preuzeti ulogu "regenta" nakon svrgavanja aktualne vlasti.

Tzv. Građani Reicha postoje još od osamdesetih godina, a riječ je o osobama koje ne priznaju postojanje SR Njemačke u sadašnjem obliku. Od oko 20.000 pripadnika te scene, vlasti njih 1.000 smatraju potencijalno opasnima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!