Njemačka uhitila 25 pripadnika krajnje desnice koji su planirali puč

07.12.2022.

Zadnja izmjena 19:26

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/I.Z/V.K./HRT/Hina

Uhićeno 25 pripadnika krajnje desnice

Uhićeno 25 pripadnika krajnje desnice

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U masovnim racijama diljem Njemačke rano jutros uhićeno je više od dvadeset ljudi koje se sumnjiči da su htjeli nasilno srušiti vladu. Mediji navode da je riječ o skupini krajnjih desničara i bivših pripadnika vojske, koji su planirali upasti u zgradu parlamenta. Kao ključna osoba za njihove planove spominje se 71-godišnjak kojeg su opisivali kao princa i zvali Hajnrih trinaesti.

Rano je jutro znak za početak akcije njemačkih specijalnih policijskih snaga. Njih oko tri tisuće na 130 lokacija u 11 od 16 njemačkih saveznih država, koordinirano upadaju u stanove osumnjičenih pripadnika naoružane skupine, pripadnika Reichsbürgera - "Građana Reicha - Carstva" - koji ne priznaju ustavni poredak Savezne Republike Njemačke i žele uspostavu države u njezinim povijesnim granicama i Querdenkera - "Onih koji drugačije misle" - boraca protiv državne politike suzbijanja korone.

Specijalci uhićuju 25 osoba i započinju opsežne mjere pretresa. Državno odvjetništvo Njemačke tereti 52 žena i muškaraca, uglavnom bivših pripadnika njemačke vojske Bundeswehra, za osnivanje terorističke organizaciju s ciljem ukidanja ustavnog poretka Savezne Republike Njemačke i uspostavljanja države po uzoru na njemački Reich iz 1871. godine.

 - To je očito jedna od najvećih terorističkih organizacija koja postoji na području desnice posljednjih godina. U svakom slučaju, koliko ja mogu procijeniti, to je najgore što smo do sada vidjeli u okruženju tih Reichsbürgera i Q-Anon scene, rekao je ministar unutarnjih poslova njemačke savezne zemlje Slobodne Države Bavarske Joachim Herrmann.

Moćno naoružana skupina planirala je upasti u zgradu parlamenta Reichstaga i napadom na mrežu opskrbe električnom energijom stvoriti uvjete slične građanskom ratu, svrgnuti saveznu vladu i preuzeti vlast.

- Osumnjičena teroristička skupina koja je danas otkrivena utemeljena je na temelju fantazija o državnom udaru i ideologija zavjere. Samo će nam daljnja istraga dati jasnu sliku koliko su ti planovi državnog udara napredovali, poručila je ministrica unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke Nancy Faeser.

- Osim vijeća, koje je imalo za cilj izgraditi novu državnu strukturu, vjerujemo da postoji i vojni ogranak. Njemu je cilj uspostaviti novu njemačku vojsku, sastavljenu od jedinica domovinske sigurnosti koje tek treba izgraditi, istaknuo je savezni državni tužitelj Savezne Republike Njemačke Peter Frank

video thumb

Središnja figura oko koje su se pobunjenici okupili je Heinrich Reuss, Heinrich 13., potomak aristokrata s prostora današnje savezne zemlje Tiringije. Gospodin od 71 godine već nekoliko godina javno zastupa svoje čudne teze o Njemačkoj koja nije suverena država.

- Ta skupina čini neku vrstu vijeća koje bi trebalo biti neka vrsta vladine organizacije koja je podijeljena na različite odjele baš kao i državni kabinet. Nekoliko je osoba već bilo određeno za preuzimanje različitih ministarstava, kazao je savezni državni tužitelj Savezne Republike Njemačke.

Tijekom priprema nasilnog preuzimanja vlasti, formirana je neka vrsta "vlade u sjeni", koju kao regent vodi Heinrich 13.

Posebno je eksplozivan resor pravosuđa, za koji je određena bivša zastupnica konzervativne, euroskeptične političke stranke Alternativa za Njemačku-a u Bundestagu, trenutačno sutkinja u Berlinu - Birgit Malsack-Winkemann, koja je također uhićena.

Njemačka domaća obavještajna služba pokretu Reichsbürger pripisuje oko 21 tisuću članova. Njih pet posto smatra se krajnje desnim ekstremistima, a oko dvije tisuće sto spremno je upotrijebiti nasilje kako bi postigli svoje ciljeve.

Pokret nadgledaju od 2016., nakon što je jedan od njegovih članova ubio policajca tijekom racije u njegovoj kući.

Savezni ured za borbu protiv kriminala sa svojim istražnim timom "Schatten" - Sjena, preuzeo je istragu, koja traje već nekoliko mjeseci, uz sudjelovanje nekoliko pokrajinskih kriminalističkih službi.

Cijelu kompliciranu istragu vodi njemački savezni državni odvjetnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!