Zdravstveni djelatnici na rubu snaga

20.10.2020.

21:53

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik 3/IMS/HRT

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Pogotovo je to izraženo u Europi, koja je na udaru novog vala epidemije. U mnogim zemljama bolnički su kapaciteti gotovo popunjeni.
Borba s novom bolesti traje već mjesecima. Zdravstveni radnici diljem svijeta na rubu su snaga. Pogotovo je to izraženo u Europi, koja je na udaru novog vala epidemije. U mnogim zemljama bolnički su kapaciteti gotovo popunjeni.

U Belgiji - jednoj od najteže pogođenih država - vlasti su upozorile - prijeti nam kolaps zdravstvenog sustava.
Unatoč prividnom miru na hodnicima, bolnica u Liegeu nije iznimka. I ovamo stižu pacijenti oboljeli od koronavirusne bolesti. Belgijski je prosjek gotovo 8.000 novooboljelih dnevno, od kojih oko 250 treba bolničku skrb, a 30 ih na dan umre. To je teret koji ova bolnica teško podnosi.

- Bolje poznajemo bolest i kako utječe na pacijente. U tom smo smislu pripravniji, ali problem je golem nedostatak medicinskog osoblja, dijelom i zbog njihova obolijevanja te iscrpljenosti, rekao je Martial Moonen, ravnatelj odjela za internu medicinu i zarazne bolesti bolnice Cittadelle.

Iz tjedna u tjedan broj pacijenata u belgijskim se bolnicama udvostručuje. Zbog toga situacija izmiče kontroli, bolnicama prijeti kolaps. Belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke upozorava da je stanje u Bruxellesu i Valoniji najteže u Europi.

- Uistinu smo vrlo blizu tsunamija, vrlo blizu, rekao je Vandenbroucke.

I španjolske su bolnice na rubu. Francisco Javier Carreras specijalizant je interne medicine. S kolegama je prosvjedovao u središtu Barcelone. Oni su umorni, potplaćeni i bez mentorskog nadzora. Na glavnom trgu u Barceloni se razodijevaju jer se osjećaju nezaštićeni.

- Na prvoj crti bojišta smo, zapostavljena je naša obuka, radimo više nego što je zakonom dopušteno za plaću koja je vrlo blizu minimalnoj. Zbog toga se osjećamo goli i nezaštićeni. Tražimo što nam pripada - plaćene prekovremene sate te bolju plaću i radne uvjete, rekao je Carreras.

U Kataloniji se svakoga dana broj oboljelih poveća za oko 3.000.

- Izvukli su me s obuke u kirurškoj dvorani i poslali na odjel za intenzivnu njegu gdje smo ja i još jedan stariji specijalizant anesteziologije bili odgovorni za šest pacijenata. Praktički smo vodili intenzivnu, a plaćeni smo šest eura bruto na sat, rekla je specijalizantica anesteziologije Miriam Dominguez.

Španjolska ima oko 12.000 novozaraženih na dan. Ondje je od posljedica koronavirusne bolesti dosad umrlo gotovo 34.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!