Zemlje Europske unije postigle dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

19:20 / 31.05.2022.

Autor: Željko Raić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zemlje Europske unije postigle dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

Zemlje Europske unije postigle dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Čelnici Europske unije u Bruxellesu uspjeli su postići dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji. Najvažniji dio odnosi se na zabranu uvoza ruske nafte, što će se uvoditi postupno, ponajprije u zemljama koje su izrazito ovisne o ruskim energentima, a nemaju izlaz na more, poput Mađarske i Slovačke. Važnu ulogu u postizanju dogovora odigrala je i Hrvatska jer bi Jadranski naftovod i LNG terminal na Krku u skoroj budućnosti trebali imati jednu od ključnih uloga u opskrbi energentima iz drugih izvora.

Samit u Bruxellesu pratila je HRT-ova novinarka Jasna Paro. U središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako je energetska neovisnost o Rusiji politički cilj i obveza koju su lideri EU-a prihvatili.

- Prestanak uvoza ruske nafte neće se dogoditi preko noći već u razdoblju od šest mjeseci, rekla je dodavši da su pregovori o energetskom dijelu, šestom paketu sankcija trajali mjesec dana, rekla je.

Istaknula je kako je ovom embargu na uvoz ruske nafte prethodio embargo na uvoz ruskog ugljena pa se zabrana ruskog plina čini kao logični treći korak, ali da se to neće dogoditi automatski.

- I premijer Plenković rekao je da je to potpuno nerealno i da ta tema nije bila na stolu jer nije osigurana alternativna za ruski plin u ovom trenutku. Francuski predsjednik i nizozemski premijer Rutte rekli su kako za EU sada prioritet izvoz ukrajinskih žitarica i izbjeći glad u svijetu, izvijestila je HRT-ova novinarka.

video thumb

Čelnici Unije uspjeli su se dogovoriti - novi paket sankcija protiv Moskve trebao bi zaustaviti ruski ratni stroj u Ukrajini. Najvažnija je vijest da se zabranjuje uvoz ruske nafte, ali ne sve, nego samo one koja se doprema brodovima.

- Počeli smo sa zabranom uvoza ugljena, a noćas smo odlučili zabraniti uvoz ruske nafte. Možemo reći da zaustavljamo 90 posto uvoza ruske nafte u Europsku uniju. A sve to dolazi u vrijeme kada Moskva otvoreno nastavlja s ucjenama i prekida dogovorene isporuke plina za čak pet zemalja članica Unije, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Jedinstvo Unije bilo je na velikoj kušnji. Nakon što je Viktor Orban proteklih dana prijetio da će uložiti veto na paket sankcija jer njegova zemlja potpuno ovisi o ruskoj nafti, ipak je postignut kompromis. Od sankcija je izuzet naftovod Družba, a postupno Mađarska će se opskrbljivati naftom preko hrvatskog Janafa.

- Upravo na tom tragu možemo biti izrazito zadovoljni jer će kapaciteti Plinacra i Janafa, i nova ulaganja u povećanja kapaciteta postojećeg LNG terminala na Krku, omogućiti Hrvatskoj ne samo nacionalnu sigurnost opskrbe, nego doprinos čitavom europskom naporu, koji se događa u kontekstu napuštanja fosilnih goriva, koja su inače desetljećima dolazila iz Rusije, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Očekuje se da će Janaf za 30 posto povećati svoj kapacitet prijevoza sirove nafte, što bi Slovačkoj i Mađarskoj, koje su dvije najugroženije europske zemlje, omogućilo normalnu opskrbu sirovom naftom.

- Da nije postignut dogovor, posljedice za našu zemlju bile bi kao da nas je pogodila atomska bomba. No moja je poruka svim stanovnicima Mađarske utješna, sve je u redu, nema više brige oko toga hoćemo li ostati bez nafte, rekao je Viktor Orban, mađarski premijer.

A upravo se to jutros dogodilo Nizozemskoj, ostala je bez ruskog plina - što zbog odbijanja plaćanja u rubljima, što zbog prihvaćanja novih sankcija Moskvi.

- Očekivana je to ruska odluka, ali opet nas dovodi u neugodnu situaciju. Moramo što prije pronaći nove dobavljače jer ne želimo da naši građani i gospodarstvo trpe posljedice, rekao je Rob Jetten, nizozemski ministar za klimu i energetsku politiku.

Pred većinom europskih zemalja sličan je scenarij. No važno je reći, nafta je manji dio problema kada je riječ o sankcijama protiv Rusije, onaj pravi problem dolazi sa zimom i s novim embargom na ruski plin. Ukapljeni prirodni plin glavna je alternativa ruskom plinu putem plinovoda. No on donosi i povećanje cijene, a to je jednadžba na koju Europa mora pristati ako želi prekinuti ovisnost o ruskom plinu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!