Petnaesto izdanje sajma pršuta otvoreno je u Tinjanu. Do nedjelje svoje će suhomesnate proizvode i pršute predstaviti 45 proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Portugala, Španjolske, Austrije te Crne Gore.
13.10.2023.
Zadnja izmjena 20:00
Autor: L.P./HRT/Hina
Petnaesto izdanje sajma pršuta otvoreno je u Tinjanu. Do nedjelje svoje će suhomesnate proizvode i pršute predstaviti 45 proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Portugala, Španjolske, Austrije te Crne Gore.
Iz Tinjana se u središnji Dnevnik HRT-a javila novinarka Klara Dujmović:
-I mi imamo svoga konja za utrku među susjednim zemljama pa kvaliteta domaćeg istarskog pršuta raste, rekla je.
Rast kvalitete domaćeg istarskog pršuta komentirao je Paolo Jelenić, predsjednik Udruge istarskih pršutara.
- Istarski pršut je šampion sajma s 98 bodova. Nakon 15 godina smo ostvarili te bodove, od mogućih 100, pojašnjava Jelenić.
Bit svega je dobro meso.
-Svi pršuti koji su dostigli zlato su iz oznake izvornosti, objašnjava Jelenić koji se osvrnuo se i na događaj sa svinjskom kugom te kako će ona utjecati na daljnju proizvodnju.
Rekao je da su definitivno u problemu jer sva sirovina za proizvodnju dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije.
- Dobili smo informaciju iz Ministarstva poljoprivrede i Uprave veterinarstva da će biti moguće dobaviti pršute s obzirom na to da se pršuti suše godinu dana, istaknuo je.
- ISAP je kralj jesenskih manifestacija u Istri, kojeg svake godine posjeti više od 20 tisuća ljudi i čija je specifičnost da se na jednom mjestu mogu kušati pršuti iz različitih podneblja i država koji su svi odreda vrhunski, a razlikuju se po svojim specifičnostima s obzirom na geografsko porijeklo i način proizvodnje, poručio je načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin dodavši kako je cilj ove manifestacije dati "našem pršutu posebno mjesto na gastro karti Hrvatske".
Osim toga, ciljevi su očuvati tradiciju proizvodnje i potaknuti proizvođače da i dalje svojim trudom i znanjem doprinose kvaliteti ovog hvalevrijednog proizvoda.
Prisutnima se prigodno obratio i istarski župan Boris Miletić kazavši kako je pršut dio istarskog DNK.
- Istarski pršut je dio našeg DNK, naše tradicije. Je li u pitanju deci malvazije ili terana, kad uz to uzmeš fetu pršuta i sira - to je jednostavno u našoj tradiciji i mislim da tu posebnost moramo zadržati, a tome posebno doprinosi manifestacija poput ovog Internacionalnog sajma pršuta, naglasio je Miletić, dodavši kako je upravo eno gastronomija bitna za istarski pa tako i hrvatski turizam.
"Ako Istra čini jednu trećinu hrvatskog turizma, a čini, onda je to otprilike sedam posto hrvatskog BDP-a samo od istarskog turizma. Mi se sigurno ne možemo mjeriti s velikim proizvođačima kada je riječ o količinama, ali možemo se nadmetati vrhunskom kvalitetom i to je ispravan put", poručio je župan Boris Miletić.
Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Velibor Mačkić kazao je kako uvijek "s osmijehom dolazi u Istru jer kada se čovjek okrene oko sebe, Istra je ekonomija po mjeri čovjeka koja pokazuje odlike kako uspjeh treba izgledati".
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je važnost ISAP-a ocijenivši je iznimno respektabilnom manifestacijom.
- Pršut je kralj prehrambenih proizvoda, posebice u priobalnom djelu, a istarski pršut je onaj koji prednjači pa želim još istaknuti da pripremamo program kojim ćemo potaknuti proizvođače pršuta da dodatno ojačaju svoju proizvodnju', poručio je Zdravko Tušek.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora