09:48 / 03.10.2018.

Autor: V.K./Hina

3.maj: Isplata plaća za rujan upitna?

Fotografija:Dusko Marusic/PIXSELL

Fotografija:Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za radnike brodogradilišta nema mira. Već treći puta blokirani su računi Uljanika i 3. maja, a bliži se i sredina mjeseca kada su radnici uobičajeno dobivali plaće, no isplata za rujan još je upitna.
Za radnike brodogradilišta nema mira. Već treći puta blokirani su računi Uljanika i 3. maja i to netom nakon što je kanadski naručitelj raskinuo ugovor za izgradnju broda, koji se trebao graditi u 3. maju. Bliži se i sredina mjeseca kada su radnici uobičajeno dobivali plaće, no isplata za rujan još je upitna. O problemu 3. maja govoro je u emisiji Studio 4 Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost brodogradilišta 3.maj.

Nakon jučerašnjeg razgovora s ministrom Darkom Horvatom, polučeno je dosta pozitivnih stvari glede budućnosti 3. maja.

Pustili smo apel za 3.maj, zato što se ništa nije dešavalo od sjednice Vlade koja je bila prije dva tjedna u Puli, naglasio je Šoljić.

Danas uprava Uljanika treba predočiti Vladi novi plan restrukturiranja koji bi nakon toga bio predočen u Bruxellesu, u planu će ići izmjena gdje će se 3.maj izdvojiti iz grupacije i ići svojim putem uz novog investitora.

Već neko vrijeme vidi se da Uljanik ima probleme i da je 3. maj dodatno opterećenje za njega, zatražili smo kriznu upravu kako bi se u razdiobi vlasništva zaštitio 3.maj i radna mjesta, rekao je Šoljić.

Od krizne uprave nema ništa, rekli su u ministarstvu, nego se čeka skupština Uljanika 16. listopada. Mali i veći dioničari su shvatili o čemu se radi u Uljaniku. Nadam se da će ovaj put biti kvorum na skupštini, rekao je Šoljić.

Na sastanku s ministrom sindikati su rekli kako na čelu 3. maja žele vidjeti riječanina ili čovjeka iz ovih krajeva.

Trenutno su izgubljene četiri gradnje, tri za norveškog naručitelja, jedna za kanadskog. U brodogradilištu su četiri broda u visokoj fazi opremljenosti i naručitelji žele da brodovi budu dovršeni u 3. maju.

U 3. maju nema viška radnika, ali na žalost radnici odlaze sami upravo zbog neizvjesne situacije u brodogradilištu. Nadam se da će radnici biti zadržani upravo ovom pozitivnom porukom ministra Horvata, rekao je Šoljić.

Skupština u Uljaniku bi trebala biti 16.10., no ako se račun brodogradilišta ne odblokira do 23.10. brodogradilište odlazi u stečaj.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!