Aktualna pitanja i problemi koji muče potrošače

15.03.2022.

21:24

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/K.D./P.F.

Prava potrošača

Prava potrošača

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dana 15. ožujka je obilježen Svjetski dan prava potrošača, što je dobra prigoda za raspravu o aktualnim problemima i pitanjima koja muče potrošače. 

- Stanje sa zaštitom potrošača u Republici Hrvatskoj napreduje svake godine. Tome doprinose sve aktivnosti koje tijela u sustavu zaštite potrošača poduzimaju, smatra Nina Čulina, predsjednica Uprave za trgovinu i politiku javne nabave.

S njom se ne slaže Igor Vujović iz udruge „Potrošač“, koji ističe kako je stanje katastrofalno te je Hrvatska po pitanju zaštite potrošača u Europskoj Uniji već petu godinu zadnja na ljestvici – i što se tiče udruga, ali i institucija.

- Zakoni nam jesu harmonizirani, ali imamo daleko najviše kršenja potrošačkih prava u cijeloj Europi, rekao je.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao i inspekcijska tijela, brinu se o zaštiti potrošačkih prava. Veliku ulogu u tome imaju i udruge. U svibnju na snagu stupa novi zakon o zaštiti potrošača – usklađuje se s direktivama Europske Unije, a donosi i nove alate.

- Što se tiče reklamacijskih postupaka, trgovac ima mogućnost prvo popravljati stvar prije nego vam da novu u zamjenu. Također se uvodi 'institut tajnog inspektora', gdje će inspektori s tajnim identitetom moći kupovati na web shopovima, doći kod trgovaca u njihove prostorije, i na taj način dodatno štititi potrošače, istaknula je odvjetnica i savjetnica za zaštitu potrošača Dijana Kladar.

Od sada će trgovci plaćati 4% kazne od svojih godišnjih prihoda, umjesto dosadašnjih 10.000 kuna. 

- To je dobro, da ih malo trgne, rekao je Vujović.

Osim toga, dodaje, neka veća promjena za potrošače bit će to da reklamacije mogu slati preko Messengera i SMS-ova.

Čulina napominje i kako će prema novom zakonu trgovci biti obavezni iskazati najnižu cijenu, prije snižene cijene, u proteklih mjesec dana.

Ipak, u nekim područjima potrošači i dalje nisu dovoljno zaštićeni. Ostaje pitanje hoće li cijene rasti kad se uvede euro.

- Cijeli svijet ide u smjeru poštenih digitalnih financijskih usluga, kako zaštititi potrošače, a mi se ovdje u Hrvatskoj još uvijek borimo sa davateljima usluga – posebno kad govorimo o smeću, električnoj energiji, trgovcima i materijalnim nedostacima. To su sve neka temeljna potrošačka prava, za koja se još uvijek borimo, napomenuo je Vujović.

Nekoliko je izvora iz kojih se potrošači mogu informirati o svojim pravima, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u svom resoru ima službu za komunikaciju.

- Tu je naš službeni potrošački telefon, koji radi svaki ponedjeljak, srijedu i petak, i besplatan. Imamo i portal "centralni informacijski sustav za zaštitu potrošača", putem kojeg potrošači mogu postavljati upite – portal je povezan s drugim tijelima u sustavu zaštite potrošača poput Državnog inspektorata, objasnila je Čulina.

Potrošači se mogu obratiti i udrugama i ostalim nadležnim institucijama, te obavezno trgovcu i davatelju usluge koji krši potrošačka prava.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, kaže kako su digitalne financije glavna ovogodišnja tema rasprave Međunarodne organizacije za zaštitu potrošača.

- Pokrenuli su inicijativu da se u cijelom svijetu ujednače pravila i regulativa oko digitalnih financija. Mi smo jako daleko od toga, jer imamo problema s elementarnom financijskom pismenošću, te upotrebom tih 'digitalija' – posebno kod starijih osoba. Ljudi se ne snalaze, odustaje i onda njihova prava nisu zaštićena niti se mogu informirati, rekla je.

Ističe kako je važno krenuti s informiranjem potrošača o osnovama financija, te da se informacije kreiraju prema prosječnom potrošaču.

- Posebno trebamo imati u vidu najranjiviju, stariju populaciju. Očekujemo da će na današnjoj konferenciji biti govora o tome, kao i tome kako institucije mogu pomoći potrošačima. Očekujemo da će uvođenjem eura biti velikih problema i financijskih prijevara – institucije bi trebale potrošačima reći na koji će im način osigurati pomoć i zaštitu. Treba uvesti promptne reakcije i velike kazne, i onda će potrošač biti zaštićen, zaključila je Knežević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!