10:22 / 03.03.2021.

Autor: A sada Vlada/HR/HRT

Aladrović: Nastavljamo s mjerama pomoći

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: HTV / HRT

Ono što najviše zabrinjava ugostitelje, i ne samo njih, jest nastavak mjera kojima im država pomaže kako bi preživjeli. Idu li te mjere i dalje, na koji način i u kojem obujmu, u emisiji "A sada Vlada" urednice Eliane Čandrlić Glibota govorio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike  Josip Aladrović.

"Može se primijetiti, ako se to tako može reći, da se život vraća u normalu, odnosno da postoji i epidemiološki i ekonomski učinak ovog relaksiranja", ustvrdio je ministar Aladrović. Nastavak mjera smo najavili prošloga tjedna, riječ je o mjeri za očuvanje radnih mjesta vrlo sličnog opsega kao što je bilo i u siječnju i u veljači. 


Danas je sjednica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i tada će i službeno biti donesen dukoment na temelju kojega će naši poslodavci, odnosno radnici, moći ostvarivati svoja prava na nadoknadu plaća, rekao je ministar.


Očekujemo brojeve slične onima koje su bile u veljači i siječnju. Što se tiče isplate za siječanj, sada smo na nekakvih petstotinjak milijuna kuna, a očekujemo kako će taj iznos biti između 600 i 650 milijuna kuna kada se pribroje i fiksni troškovi, odnosno naknada fiksnih troškova svima onima koji su bili zatvoreni u veljači, rekao je.


Osiguran novac za ožujak


Nastavljamo i u ožujku i s mjerama za očuvanje radnih mjesta i s mjerama naknade fiksnih troškova, jer je to ono što čuva ekonomiju, rekao je Aladrović. 


Realno gledajući, vrlo je teško očekivati da će naši ugostitelji moći samo radeći na terasama moći nadoknaditi pad prihoda, tako da on bude manji od četrdeset posto. Stoga će kombinacija mjera za očuvanje radnih mjesta, zajedno s naknadama za fiksne troškove, učiniti da ugostitelji dočekaju sezonu na način da mogu nekako poslovati, naveo je ministar.


"Mi smo osigurali novac za ožujak. Pratit ćemo situaciju epidemiološki, kao što ju pratimo već godinu dana iz dana u dan i na temelju toga ćemo donositi i ekonomske zaključke, ali u ovom trenutku je prerano govoriti o tome koji će biti trend ekonomskih mjera u sljedećem vremenu", zaključio je Aladrović.


Razgovarat će se o trajnijim mjerama


O tome hoće li se otvoriti prostor i razmišlja li se u Vladi da se udovolji zahtjevima nekih drugih grana koje su primarno bile potpuno zatvorene, u smislu poreznog rasterećenja, smanjivanjem PDV-a koje stalno traže ili na neke druge načine, Aladrović je rekao kako u ovom trenutku nije oportuno ići s novim sredstvima i to nije nešto na što se Vlada može obvezati, ali će se i dalje razgovarati.


Složio se kako diferencirane stope PDV-a mogu utjecati na konkurentnost određene grane, rekavši da je to nešto o ćemu će sigurno razgovarati i unutar Vlade i s različitim udruženjima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!