14:16 / 27.01.2021.

Autor: HRT/D.D.

Aladrović : Bit ćemo uz naše poduzetnike koliko god bude potrebno

Aladrović  o isplati nakanada

Aladrović o isplati nakanada

Foto: Studio 4 / HRT

Ministar rada Josip Aladrović kaže kako isplate mjera za očuvanje radnih mjesta ne kasne te da će se isplaćivati i naknade fiksnih troškova svima kojima je onemogućen rad odlukama Stožera.

- Ne mogu se složiti s gospodinom Čačićem da isplate kasne, jer sve ono što je trebalo biti odrađeno za studeni je odrađeno. Eventualno postoje neki predmeti u kojima HZZ ima komunikaciju s poslodavcima ukoliko se radi nepotpunoj dokumentaciji. Što se tiče samih iznosa za studeni, po mjerama za očuvanje radnih mjesta je do sada za studeni isplaćeno oko 433 milijuna kuna, a za prosinac oko 350 milijuna kuna, izjavio je ministar rada, Josip Aladrović

Kaže kako će sve ostale mjere koje su vezane za siječanj i veljaču po dostavi dokumentacije i zahtjeva biti isplaćene i da su sredstva osigurana, 2,2 milijarde kuna za ovu godinu.

- Vezano za mjere za fiksne troškove koji se moraju podmiriti, zahtjev se podnosi poreznoj upravi. Koliko sam razgovarao s ministrom Marićem do sada je oko tisuću takvih zahtjeva podneseno u proteklih nekoliko dana. Oni se obrađuju u poreznoj upravi, i po dobivanju podataka Hrvatski zavod za zapošljavanje će isplatiti i naknadu za fiksne troškove svima kojima je onemogućen rad odlukama Stožera, kaže Aladrović.

Bitno je istaknuti da ćemo biti uz naše poduzetnike i zaposlenike koliko god to bude potrebno, dok dođu u fazu da mogu normalno nastaviti sa svojim poslovanjem, dodao je.

- Podaci za prošlu godinu govore da smo na ovaj način očuvali radna mjesta i tržište rada, broj osiguranika je 8900 manji i s tim podacima i usporedbi s drugim zemljama možemo biti zadovoljni, kaže ministar rada.

Na pitanje do kada će trajati poduzete mjere, Aladrović odgovara da mjera skraćenog radnog vremena je za dio industrije donesena za dužinu cijele godine, a što se tiče mjera za očuvanje radnim mjesta ona je propisana za dva mjeseca, što znači da je i veljača u cijelosti pokrivena.

- Unatoč tome što je BDP u padu, imamo trend rasta plaća u gotovo svim sektorima osim ugostiteljstva i hotelijerstva koji su najizloženiji. Možemo reći da se s krizom u ovom trenutku borimo adekvatno, pratimo što se događa na tržištu rada i sukladno epidemiološkim zahtjevima ćemo ekonomski odgovoriti na pravilan način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!