Aladrović: Tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize

18.08.2021.

13:27

Autor: HRT/Hina/D.D.

Aladrović: Tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize

Aladrović: Tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize

Foto: HTV / HRT

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u srijedu da je tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize te u punom zamahu.

- Po povratku s godišnjih odmora red je da se osvrnemo i na brojke vezane za zaposlenost, ali i one koje su vezane za radna mjesta generalno u Hrvatskoj. Mogli smo vidjeti krajem prošlog mjeseca 52 tisuće osiguranika više nego što smo ih imali prošle godine, 6 tisuća više nego što smo ih imali 2019. i tržište rada je stabilno i oporavljeno od covid krize u punom zamahu, to sad možemo reći, izjavio je ministar rada Josip Aladrović.


- Podaci za prvih 15 dana kolovoza govore nam da idemo u dobrom smjeru. Prelazimo iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja radnih mjesta, rekao je Aladrović novinarima uoči sjednice užeg kabineta Vlade.


Očekuje stabilne podatke o tržištu rada i da će Hrvatska zadržati najveći broj zaposlenika u posljednju 21 godinu, koliko ih na taj način statistički prati.


U idućem će razdoblju biti izazov naći adekvatnu radnu snagu, a ministar također očekuje porast radničkih primanja.


No, i dalje je potreban oprez zbog covid krize, kao i financijska pomoć pojedinim granama gospodarstva kako bi se zadržala radna mjesta.


- Mjere za očuvanje radnih mjesta proširene su za srpanj, a za kolovoz nemamo nekakve intenzivne zahtjeve od poslodavačkih udruga jer se vidi snažni ekonomski rast. Snažna turistička sezona je pozitivno utjecala na tržište rada i poslovnu sposobnost poduzetnika, kaže Aladrović.


Treba se stoga koncentrirati na pojedine sektore kojima je potrebna pomoć, iako se i oni sve više smanjuju, pa Aladrović očekuje da ćemo u idućem razdoblju više novca iz državnog proračuna uložiti u nova radna mjesta.


O tome tko ima pravo za potporu za kolovoz još nije bilo razgovora jer gotovo svi mogu neometano raditi i ostvarivati poslovnu aktivnost, a nakon godišnjih odmora predstoje o tome razgovori s Hrvatskom udrugom poslodavaca i sindikatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!