Mjesec kolovoz promijenio sliku Plitvica

07:10 / 17.08.2021.

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Plitvička jezera

Plitvička jezera

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Mnogi su vrućine zamijenili hladom plitvičkih šuma i jezera. Posjet Plitvicama do sada je nadmašio cjelokupan lanjski, a na razini je sedamdeset posto 2019. godine, i to su mahom strani gosti. Plitvičke turističke radnike posebno ohrabruje povećana potrošnja u kolovozu i nada da će se sezona produljiti u rujnu. 

Kolovoz je promijenio sliku Plitvica. Gužve na ulazu i na ukrcajima u brodiće. No ne čeka se mnogo jer se u park pušta s vremenskim odmakom. Čekanja nema za one koji su kupili online ulaznice.

- Nije tolika gužva, mislim da je dobar trenutak kada smo došli, nema ni previše ni premalo ljudi, lijepo je, rekao je Abdel iz Francuske.

Dok paklene ljetne vrućine haraju obalom, plitvička stabla i hladovina uz jezera posjet čine ugodnim doživljajem.

- Ispočetka sam mislila da ću cijelo vrijeme hodati po suncu, ali dobro je, ima mnogo hlada, divno je, poručila je Hiru iz Belgije.

- Voda mijenja boju svaki put što je uistinu prekrasno i zaista uživam ovdje, dodao je Nisrin, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Plitvice su još mahom tranzitna destinacija i posjetitelji ih kombiniraju s duljim boravkom na moru. No, sve bolji sadržaji i smještaj u okolici Plitvica i tu statistiku mijenjaju.

- Trenutno imamo oko deset tisuća posjetitelja u Nacionalnom parku. Najviše gostiju dolazi nam iz Njemačke, zatim iz Francuske i Poljske, pa kad uspoređujemo s 2019., trenutno smo na gotovo sedamdeset posto po broju posjetitelja u Nacionalnom parku, istaknuo je voditelj odjela prihvata, vođenja i informiranja posjetitelja JU NP-a Plitvička jezera Mario Ferderber.

Plitvički ugostitelji i turistički radnici zadovoljni su potrošnjom gostiju u kolovozu i uspoređuju je s rekordnom 2019.

- Nemamo baš vremena za statistike, po osjećaju govorim, da je možda čak i bolja, sad za osmi mjesec konkretno govorimo, naglasio je ugostitelj Dean Vukobratović, Vila Velebita, Rudanovac.

Zbog nedostatka predsezone i slabijeg dolaska aviogostiju teško će plitvički turizam ukupno bilježiti dobre brojeve ostane li samo na dva ljetna mjeseca rada, pa su oči svih uprte u posezonu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!