Aladrović o radu nedjeljom i 'sindikalnom porezu'

19.05.2021.

09:48

Autor: A sada Vlada/HRT/D.S.

Ministar Josip Aladrović

Ministar Josip Aladrović

Foto: A sada Vlada/HR / HRT

Prijedlogom izmjena Zakona o trgovini, Vlada je uoči lokalnih izbora ponovno aktualizirala zabranu rada trgovina nedjeljom. To je u emisiji A sada Vlada komentirao ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Želimo zaštititi djelatnike u djelatnostima gdje su izloženi većem radu nedjeljom i blagdanima, a s druge strane omogućiti poslodavcima koji rade nedjeljom da prijelaz bude jednostavniji, rekao je ministar Josip Aladrović.


Smatra da će izmjenama Zakona o trgovini, kojima se predlaže 16 radnih nedjelja tijekom godine, rad nedjeljom biti kvalitetno riješen. O prijedlogu već postoji i određeni dogovor sa socijalnim partnerima, a ministar vjeruje da ustavnih tužbi ovaj put neće biti. 


- Sindikati podržavaju ovaj prijedlog, a kod poslodavaca su stavovi podijeljeni. Dio poslodavaca je regulirao rad nedjeljom tako da ne rade nedjeljom, dok dio poslodavaca, uglavnom oni vezani uz trgovačke centre, ne podržavaju regulaciju rada nedjeljom na ovaj način.


- Nedjelja je u maloprodaji najmanje značajan dan u tjednu sa 7% ukupnog tjednog prometa, dok je u shopping centrima treći najznačajniji dan, no ne možemo se voditi isključivo maksimizacijom dobiti svih koji posluju na taj način, nego se moramo voditi kvalitetnim balansom očekivanja radnika i poslodavaca.


Očekuje da će zakon proći saborsku proceduru i izglasavanje do kraja godine te da će se primjenjivati od iduće godine.


O "Sindikalnom porezu"


Iščitavanjem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) pojavila se slika uvođenja novog nameta, rekao je Aladrović i opovrgnuo da se doista radi o uvođenju novog nameta.


- U tekstu se opširno objašnjava, kao jedan od modela zaštite sindikalnih prava, uvođenje doprinosa solidarnosti, kolokvijalno nazvanog "sindikalni porez", ali to je samo jedna od ideja koja se razvila kroz namjeru sindikata da se kvalitetnije regulira članstvo u njihovim organizacijama. 


Aladrović smatra da kada se govori o NPOO-u kako ima puno više različitih reformi i investicija koje bi trebale zauzeti pažnju javnosti.


Najavio je i donošenje novog Zakona o radu s ciljem da naše gospodarstvo bude konkurentnije, ali s druge strane da pruži višu razinu zaštite radnika, te najavio da će njime definirati nove oblike rada koji dosadašnji zakon ne uređuje. 

Donošenje tog zakon predviđeno je za 2022. godinu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!