13:25 / 26.10.2020.

Autor: Željko Kardum/Studio 4/IMS/HRT

Analiza: Koliko mjere za gospodarstvo imaju smisla?

-

-

Foto: - / -

Vrluda li se i kome sve ide novac poreznih obveznika govori Edin Leho, osnivač FinInfo portala.
Poslodavci i HGK pozdravili su nove Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta tijekom pandemije koronavidusa, a jesu li zadovoljni porezni obveznici, vrluda li se i kome sve ide njihov novac govori Edin Leho, osnivač FinInfo portala. Portal krizno financiranje u doba pandemije neumorno prati od travnja. 

➡️ Nove mjere za gospodarstvo
➡️ Sindikalisti dijelom zadovoljni novim mjerama 
➡️ Reakcije na Vladine mjere 

- Mjere su u travnju počele neočekivano. Pandemija je imala poguban učinak na gospodarstvo i neke nelogičnosti su ispravljene u hodu. Mjere za očuvanje radnih mjesta su bile pozitivne i pomogle su, kazao je Edin Leho. 

Država isplatila potporu za očuvanje vlastitih radnih mjesta?

Državnim poslovnim subjektima i onima jedinica lokalne i regionalne samouprave isplaćeno je 37,9 milijuna kuna potpora za očuvanje radnih mjesta za travanj. Najviše poslovnih subjekata su u (su)vlasništvu Republike Hrvatske te je njih 65 za mjesec travanj dobilo ukupno 26,5 milijuna kuna potpore.

- Tu problematiku treba sagledati iz više kuteva. Ta količina sredstava je mala u odnosu na ukupan iznos isplaćenih sredstava u tom mjesecu. Problemi su se u početku javili u slučaju potencijalnih nepravilnosti, netransparentnosti i ne baš najbolje definiranih kriterija. Ukazali smo na problematiku i u državni proračun je vraćeno stotinjak milijuna kuna, čemu su, vjerujem pomogle i naše analize, kazao je.

Virovitica dobila pet puta više sredstava od Splitsko-dalmatinske županije

Odmah iza Grada Zagreba po iznosu isplaćenih potpora svrstala se Virovitica. Subjektima u suvlasništvu Grada Virovitice isplaćeno je 5 puta više potpora nego subjektima u suvlasništvu Splitsko-dalmatinske županije. Dio potpora za očuvanje radnih mjesta je isplaćivan i firmama koje ne isplaćuju plaće radnicima, a jedan dio i poreznim obveznicima. To je točno i to je samo po sebi nepravilnost, na to smo i ukazali, potvrdio je Leho.

Dodao je kako su se mjere u značajnoj mjeri - promijenile. U inicijalnoj fazi (od ožujka do svibnja) isplaćeno je gotovo 6 milijardi kuna (85 posto) od ukupno isplaćenih 6,85 milijardi. Vjerujem da su te mjere imale efekta na broj zaposlenih. Bez njih bi broj nezaposlenih bio dosta veći, tvrdi Leho.  

"Mjere su imale učinak, nezaposlenih bi bilo puno više"

Unatoč tome, podaci pokazuju da broj nezaposlenih unatoč mjerama - raste. U odnosu na rujan 2019. i rujan 2020. je za 35 tiuća veći. Između kolovoza i rujna nije bilo većeg pomaka i vjerujem da su mjere utjecale da broj nezaposlenosti ostane u granicama 'opstojnosti'. Međutim, vidljivo je da je broj nezaposlenih u veljači bio manji za 18 tisuća u odnosu na veljaču 2019. i taj se trend počinje mijenjati dolaskom pandemije, tumači Leho.   

Koliko bi najnovije mjere mogle biti udar na proračun?

- Vjerujem da će planirani udar biti puno manji od onog što je iza nas. Dosad je isplaćeno 7 milijardi kuna, a ako uračunamo i doprinose - radi se o 10 milijardi. Panirano je da se u iduća tri mjeseca isplati 300 do 350 miliijuna kuna. Jasno je da će drastično manje biti isplata. Vjerujem da će, obzirom na ono što se događa i na kapacitete koje imamo - doći do daljnjeg pada zaposlenosti, zaključio je Leho. Dodaje kako u uvjetima niskih kamata i niske inflacije ima smisla širiti deficit proračuna i pomagati gospodarstvu kako bi se ono bolje spremilo za period nakon krize i brže regeneriralo. 

Država se iscrpila, za dvije godine dolazimo na razinu 2008. Pad BDP-a ove će godine biti povijesan i bit ćemo ispod razine iz 2008. godine. A tek 2022. vratit ćemo se na razinu iz 2008., tvrdi Leho. Dodaje kako će se druge države oporaviti rže jer je struktura hrvatske ekonomije nepovoljna. Vlada bi se, naglašava - trebala fokusirati jest - transformacija u dugoročno održivu i konkurentnu ekonomiju. Upitao je koliko je turizam održiv i hoće li se navike gostiju mijenjeti.

Podsjetimo, prošli tjedan premijer Andrej Plenković predstavio je najnovije Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta uslijed krize izazvane pandemijom. Pri tom se pohvalio da je država već isplatila 6,85 milijardi kuna za različite mjere. Kad se tome pridodaju otpisani doprinosi, dolazimo do brojke od preko 10 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!