Apel ugostitelja: Porezno nas rasteretite!

14:29 / 23.12.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Apel ugostitelja

Apel ugostitelja

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

U Hrvatskoj je rad restorana i hotela na Badnjak i Staru godinu produljen za dva sata. Dražen Biljan, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb, rekao je u emisiji Studio 4 da je to polovična odluka za ugostitelje koji organiziraju doček Nove godine.


- Pozdravljamo odluku, ali produženje radnog vremena trebalo je biti do 4 sata. Ne možemo shvatiti zašto je ograničenje do 2 sata, a ne do 4, rekao je.

Na pitanje kakav je interes ljudi za slavlje, Biljan je rekao da je znatno manji nego nekada, ali još postoji.

Naglašava kako je za ugostitelje ova godina bila mnogo teža nego prošla, posebno za cafe-barove, koji su devastirani.

- Kada govorimo o COVID-u, moramo razmišljati o mentalnom stanju naših građana, ali i djelatnika u ugostiteljstvu, kaže Biljan i dodaje kako je situacija za male cafe-barove pogubna, a u njima rade cijele obitelji.

Biljan je istaknuo da nikakve potpore ne dobivaju od države. Kako kaže, mjere su prestale biti na snazi od trenutka kada su kafići počeli raditi.

- Mi tri godine apeliramo kod Vlade da se porezno rasteretimo. To je brz i jednostavan put da prodišemo, rekao je te dodao kako je stopa PDV-a u Hrvatskoj 25 posto, a u zemljama EU-a koje se bave turizmom ta je stopa 10 posto.

Poručuje da se stopa PDV-a mora smanjiti i na taj će se način zadržati radna mjesta, dobit ćemo sredstva kojima ćemo moći plaćati svoje obveze prema državi.

- Ministar financija je rekao kako nema prostora za smanjenje PDV-a za ugostitelje, rekao je.

Biljan kaže da su mali poduzetnici otišli iz Hrvatske zbog poreza, a djelatnici su otišli zbog niske plaće i velikih doprinosa na nju.

- Apel obrtnika glasi - porezno nas rasteretite, zaključio je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!