Aplikacija Kretanje cijena pokazuje pojeftinjenje 299 proizvoda

20.03.2023.

Zadnja izmjena 16:16

Autor: T.V./HRT/Hina

"Kretanje cijena"

"Kretanje cijena"

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak su izvijestili da aplikacija Kretanje cijena, na koju tri trgovačka lanca dostavljaju svoje cjenike za proizvode iz potrošačke košarice, pokazuje da je cijena velikog broja njih, čak 299, snižena u odnosu na kraj prošle godine, dok je 33 porasla, a 747 ostala ista.

Aplikaciju je uoči sjednice šireg predsjedništva HDZ-a komentirao inistar gospodarstva Davor Filipović.

- Vidimo da je aplikacija Bijele liste poslužila svrsi, da je 65 posto proizvoda koji su tamo izlistani zadržalo cijenu u odnosu na 31. prosinca prošle godine, 26 posto proizvoda je poskupilo. Prema tome, to je dobra stvar i sve više građana koristi zu aplikaciju, rekao je Filipović.

Na pitanje novinara kako možemo biti sigurni da trgovci nisu poskupili proizvode koji nisu na listi, ministar je odgovorio da ne može on kontrolirati sve cijene u nekom trgovačkom lancu.

- Svi proizvodi koji su tamo su mehanizam koji naši građani mogu koristiti kako bi donosili informirane odluke o kupnji, prema tome vide tko je prema njima korektan, idu u te trgovine i nadam se da će tako biti i ubuduće. Na ministarstvu i meni je bilo da omogućimo da oko 350 proizvoda po trgovačkom lancu budu dostupni i upravo da ti proizvodi ne poskupljuju. I kao što vidite ti proizvodi ne poskupljuju. Pa ne mogu ja kontrolirati sve cijene u nekom trgovačkom lancu, poručio je ministar.

Ministarstvo podsjeća da je aplikativno rješenje Kretanje cijena pušteno u rad s glavnim ciljem da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u trgovačkim lancima te usporedbu cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice.

Na toj web stranici tri trgovačka lanca - Konzum, KTC i Tommy - svakih 15 dana dostavljaju cijene za objavu, dok ostali trgovački lanci koji posluju u Hrvatskoj nisu pristali na dostavu svojih cjenika.

Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka 2023., vidljiv je velik broj cijena za proizvode iz potrošačke košarice koje se prate na stranici Kretanje cijena, njih čak 299, koje su snižene u odnosu na 31. prosinca 2022., ističu iz Ministarstva.

Od tih 299 sniženih cijena, samo ih je 19 akcijskih, dok su sve ostale redovne cijene, koje su snižene u odnosu na referentni datum 31. prosinca 2022., dodaju.

Iz Ministarstva navode da se na toj web stranici se transparentno mogu na lak način isfiltrirati i sva poskupljenja, pa tako posljednje ažurirano stanje na 15. ožujka 2023. u odnosu na 31. prosinca 2023. pokazuje kako su se u tri navedena trgovačka lanca povećale ukupno 33 cijene, od kojih se većina odnosi na sezonsko povrće za koje je standardno da cijena varira u odnosu na sezonsku dostupnost.

Također, ukupno je 747 cijena ostalo nepromijenjeno u odnosu na 31. prosinca 2022.

- Kretanje cijena tako dokazano služi kao kontrolni i korektivni mehanizam koji štiti građane od neopravdanog podizanja maloprodajnih cijena, a svim poslovnim subjektima koji sudjeluju u projektu omogućuje da transparentno objave usporedive cijene s kraja prošle i iz 2023. godine, zaključuju iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!