Lovrinčević: Cilj aplikacije je da proizvodi što manje poskupljuju

17.02.2023.

20:01

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Jurica Lovrinčević, posebni savjetnik ministra gospodarstva

Jurica Lovrinčević, posebni savjetnik ministra gospodarstva

Foto: HRT / HTV

Cilj aplikacije Kretanje cijena je da proizvodi što manje poskupljuju, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja. U dva sata aplikacija je imala, kazao je, više od 10.000  posjeta i to je više od očekivanja. 

Budući da je ministar gospodarstva Davor Filipović danas najavio popisivanje cijena i kod drugih trgovačkih lanaca, Lovrinčević je kazao da će se s tim vrlo brzo krenuti te da će se i to vidjeti na aplikaciji. Smatra da su građani dobili jedno vrlo kreativno rješenje kako bi mogli vidjeti promjene cijena - od Stare godine do danas.

- Svaka dva tjedna će se moći vidjeti koliko su se mijenjale cijene, je li nešto na akciji ili pojeftinilo ili je pak poskupjelo. Cilj ove aplikacije je da proizvodi što manje poskupljuju, rekao je Lovrinčević.

Odgovarajući na pitanje zašto se aplikacija nije napravila npr. prije šest mjeseci kazao je da se zapravo uvijek može nešto napraviti ranije, ali da izgleda nije bilo takvo vrijeme.

- U trenutku dizanja cijena sirovine, jako je teško intervenirati na tržištu. Nije ni posao ministarstva gospodarstva da intervenira, međutim kada su se cijene sirovina smirile, onda smo smatrali da je vrijeme "da se stane na loptu", da se stane sa zaokruživanjem cijena zbog prelaska na euro, ali i s podizanjem cijena koja nisu realna i opravdana.

Smatra da je aplikacija razvijena u pravom trenutku. Po njoj vidimo, kazao je, da je od Nove godine bilo minimalnih pomaka te da je već najavom svog uvođenja ostvarila svoj cilj, svrhu, a sada funkcionira u praksi. 

Objašnjavajući aplikaciju rekao je da je ona pregledna, ali da se očekuju izmjene. Upisat će se na nju još više trgovačkih lanaca, a vjerojatno će postojati i opcija da se podaci mogu pregledavati po gradovima, kazao je Jurica Lovrinčević.

Na aplikaciji se vidi da su najviše poskupjela 24 proizvoda u mjesec i pol dana, kazala je novinarka HTV-a Silvana Skočajić u središnjem Dnevniku. Riječ je o voću, povrću, mesu i šećeru. Najviše je poskupjela žuta paprika babura u KTC i to za 52%. Pojefitnila su 182 proizvoda, 137 ih je na akciji, a više od 800 ih nije mijenjalo cijenu u mjesec i pol dana.

Govoreći o aplikaciji ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da će građani znati cijeniti kad vide koji je trgovački lanac bio korektan prema njima, a koji trgovački lanci povećavaju cijene ili nisu u stanju javnosti pokazati cijene.

- Ta aplikacija bi trebala ustvarnosti pokazati da trgovci nisu radili ništa nečasno, da su trgovci u skladu sa zakonom, u skladu sa svim pravilima izvršili tu konverziju i nisu pri tome nikoga oštetili, kazao je Ivan Katavić, vlasnik trgovačkog lanca KTC, predsjednik Udruženja trgovine - HGK.

- Mi još uvijek imamo nisko informatički pismeno stanoviništvo, naročito stariji i umirovljenici, kojima bi onda na nekakav način zapravo to trebalo prikazati drugačije, a ne samo putem interneta, kazala je Marina Novaković Matanić iz Udruge za zaštitu potrošača "Korana". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!