Banke u Njemačkoj ubrzano podižu kamate na kredite, ali ne i na štednju

26.06.2023.

15:22

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Zgrada Bundesbanka

Zgrada Bundesbanka

Foto: Mo Photography Berlin / Shutterstock

Banke u Njemačkoj podigle su kamatne stope na hipotekarne i kredite za gradnju više no što se očekivalo, a slabo ih podižu na štedne depozite, primijetio je Bundesbank u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

- Uobičajeno je da komercijalne banke na promjene kamatnih stopa na tržištu, koje određuje Europska središnja banka (ECB), reagiraju različitim tempom i intenzitetom, konstatira Bundesbank.

Međutim, analiza pokazuje "da su banke u Njemačkoj od svibnja 2022. podigle kamatnu stopu na stambene kredite građana više no što bi se očekivalo", ističu.

Neočekivano naglo povećanje kamatnih stopa Bundesbank pripisuje rastućim kreditnim rizicima za banke.

- ECB je unatrag gotovo godinu dana u više navrata podigao referentne kamatne stope u eurozoni, u najduljem ciklusu zaoštravanja monetarne politike otkada je osnovan, kako bi suzbio tvrdokornu inflaciju, podsjeća Dpa.

- Kamatne stope na depozite komercijalni su pak zajmodavci podizali sporije nego ranije, primijetio je Bundesbank.

Mogući su razlozi po njima slabija konkurencija među bankama u pitanju privlačenja depozita i nevoljkost štediša da promijene banku u potrazi za višim kamatama na štednju.

Konkurencija u privlačenju štediša ipak se postupno zaoštrava, napominje njemačka središnja banka, što znači i veće šanse za podizanje kamata na štednju građana, dodaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!