18:11 / 21.10.2020.

Autor: Marina Gantar/Dnevnik/IMS/HRT

Belje preuzima osječki Meggle?

Arhiva (Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Arhiva (Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti o preuzimanju osječkoga Megglea željno iščekuju i otkupljivači mlijeka.
Preuzima li baranjska tvrtka Belje Plus, inače članica Fortenova grupe, osječki Meggle? Tri mjeseca od objave da njemačka tvrtka Meggle odlazi iz Hrvatske i zatvara mljekaru u Osijeku, radnici i otkupljivavči mlijeka mogli bi odahnuti. Prema još nepotvrđenim informacijama, osječki bi Meggle nakon Nove godine mogao nastaviti proizvodnju.

-
Nada za radnike Megglea, traži se partner   

Neizvjesnost koja se prošlih mjeseci nadvila nad proizvodnju mlijeka u Osijeku zamijenila je vijest da bi Meggle moglo preuzeti baranjsko Belje. Radnici ne žele pred kameru, kažu o svemu doznaju samo iz medija.

Vijesti o preuzimanju osječkoga Megglea željno iščekuju i otkupljivači mlijeka.

Na naše upite ni iz Fortenova grupe ni iz sindikata nismo dobili odgovor. Ne otkrivajući tko je potencijalni kupac, iz Megglea su nam tek šturo odgovorili: "Pregovori s potencijalnim kupcem su u tijeku, ulažemo velike napore u uspješno zaključenje i nadamo se da će do njega uskoro doći."

Bude li taj kupac Belje, kako doznajemo, ono bi nastavilo otkup mlijeka od 282 kooperanta i zadržalo 70% od 160 radnika.- Nama je u interesu da mljekara ostane. U krajnjoj liniji to je nekad bila osječka mljekara sad je zadnjih godina poznata pod Meggleom. Nama je drago da je Fortenova grupa kroz Belje krenula u preuzimanje te mljekare i mislim da je to jako dobro i da će većina ljudi koji tamo radi ostati i dalje na svojim radnim mjestima, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Meggle je po udjelu otkupa mlijeka s 25 milijuna litara bio 4. otkupljivač u Hrvatskoj s udjelom od 6 posto. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u četiri posljednja mjeseca raste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!