Berba jabuka s puno nepoznanica

18.09.2022.

14:37

Autor: Plodovi zemlje/HRT

Berba jabuka s puno nepoznanica

Berba jabuka s puno nepoznanica

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Visoke temperature i suša nanijele su golemu štetu i voćarima. Zbog ekstremne suše i mraza prepolovljen je urod svih voćnih vrsta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, no tamošnji voćari ističu da - unatoč gubicima - od uzgoja neće odustati. Vrijeme je berbe jabuka. Bere ih i Miroslav Kolić iz Jarmine pokraj Vinkovaca sa svojih 70 hektara voćnjaka. Uz radnu snagu i novu mehanizaciju berba je jednostavnija i puno brža, no Miroslav - kaže - ne pamti godinu težu od ove.

Kraljice voća obojile su jarminske voćnjake u zlatnu boju. Pod žarkim rujanskim suncem slatke i sočne mame sa stabala.

- Jedna jabuka na dan tjera sve bolesti van. Ova jabuka je jako sočnog i jako slatkastog okusa. Pršti puca od zrelosti i trenutno beremo sortu zlatni delišes, kaže Dragutin Gradaček, Jarmina.

Voćnjakom se nekada orila pjesma beračica. Ove jeseni razloga za veselje nema.

- Katastrofa. Evo sad smo imali berbu više od 70 posto. Gala je podbacila, popucala, bolest je napala svašta nešta. Katastrofa je. I berba se odužila, nije to to. Ali evo zlatni je super premda je i on dobio leda i ima fleke, rekla je Tanja Vidaković, beračica iz Antina.

I vlasnik Miroslav Kolić s grčem svojim voćnjakom šeće. Ove će jeseni ubrati dvije tisuće tona i ne pamti, kaže, težu godinu.

- Mraz tuča, suša, cijena gorina, repormaterijala i u konačnici cijena sadašnjeg proizvoda nije se povećala koliko su inputi otišli gore. Jako teška, jako zahtjevna i jako skupa za proizvodnju. Najteža godina koju sam ja doživjeo u proizvodnji jabuka, kaže Miroslav Kolić, proizvođač jabuka iz Jarmine.

Uzgoj jabuka, pokrenuo je njegov otac. Kao dijete s roditeljima je odlazio na polje te je zavolio zemlju i njezine plodove.

Ozbiljna proizvodnja jabuka ili bilo kojeg drugog voća kaže je nemoguća bez hladnjače. I zato s još devet proizvođača planira izgraditi najveću hladnjaču u Hrvatskoj.

- Planiramo izgraditi preko MPO-a hladnjaču kapaciteta 10 tisuća tona. Tu nam puno pomaže VSŽ sa papirologijom, ali mi ćemo ju financirati sa vlastitim sredstvima. Neće biti investitor županija nego ćemo mi svi uložiti svoje novce u tu hladnjaču, jer to je jedino pravo rješenje za tako velike projekte, ističe Miroslav.

Kolići nemaju problema s otkupom i plasmanom jabuka. Njihove slasne slavonske jabuke spremne su za tržište. Unatoč lošoj godinu ovo su dani koje su čekali cijelu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!