Beru se američke borovnice

06.07.2021.

17:38

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Američka borovnica

Američka borovnica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Počela je berba američkih borovnica - ove godine kasni oko dva tjedna, billi su loši vremenski uvjeti i ekstremna protekla dva mjeseca, no urod je dobar, uvjerila se ekipa HRT-a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Đurmancu.

Berači su jedva dočekali početak berbe borovnica na OPG-u Grilec u Hromcu. Kako ne bi, kad se bere kod rodbine i kad je plaća - u borovnicama.

- Ekipa je pa stalno pričamo pjevamo i tako, a naporno zna biti ako je jako vruće, ali danas je dobro. Uspijete li se najesti borovnica? O da, ponekad i previše, objasnila je Nika Hioć iz Zagreba.

- Svi iz obitelji su berači, dobri smo i dobra smo ekipa. To je to, rekao je Branko Hanžić iz Đurmanca.

Dva su proizvođača u naselju Grilci, mogli bismo ga nazvati "brdo borovnica". Željko Grilec kaže, ova je godina sasvim drugačija od prijašnjih. I zna o čemu govori, jer radi u meteorološkoj postaji u Krapini.

- Travanj je bio drugi najhladniji travanj od kad se mjeri u Krapini, od 1993. godine. Zatim svibanj isto drugi najhladniji otkad se mjeri, zbog toga je bila kasnija cvatnja i evo berba kasni puna dva tjedna, objasnio je proizvođač američkih borovnica.

Ova obitelj uzgaja američke borovnice na ekološki način, što postaje sve izazovnije zbog klimatskih promjena. U lipnju je bilo iznimno malo oborina pa je trebalo natapati. Prošle godine pojavile su se octene mušice ploda i trebalo je spraviti mješavinu octa kao eko-klopku. Veliko ulaganje bila je i mreža za zaštitu od tuče. Kilogram borovnica je 70 kuna, nadaju se da će se trud isplatiti.

- Sad smo od lipnja do kolovoza zaposleni svakodnevno. Svaki dan beremo s obzirom da ne dozrijevaju sve u isto vrijeme, navela je Ivona Grilec.

Oko 2 kilograma zdravih ukusnih bobica s jednoga grma, napreduje se sporo. Do kraja sezone očekuju oko 2 tone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!