12:57 / 03.06.2021.

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/Dnevnik/HTV

Nikola bere svoje prve sibirske borovnice

Nikola bere svoje prve sibirske borovnice

Nikola bere svoje prve sibirske borovnice

Foto: HRT / HTV

Cvjeta i na -40 stupnjeva, plodovi su joj puni vitamina i prednjači po antioksidansima među voćem. Riječ je o sibirskoj borovnici koja je u Hrvatskoj zasađena tek na manjim površinama. U njezinu uzgoju okušao se student Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Ovih se dana raduje prvom urodu.

Slatke bobice sibirske borovnice grmove Nikole Gurova obojile su u plavo. Supervoće ovaj mladi student poljoprivrede iz Županje u slavonsku je crnicu posadio prije tri godine. I to nakon što je sibirske borovnice probao na sajmu u Bjelovaru. Okus ih je, kaže - očarao. 

1200 grmova sad se savija od plodova haskapa. U njegovu nasadu rade samo ruka i motika - cijela obitelj. Nikola, kaže njegova majka Vesna - ima jaku želju da ostane na imanju. U svemu tome vidi veliki potencijal. i vidim je to jedan veliki potencijal. Bobicama ne smeta ni snijeg ni mraz. Nikola je siguran da će mu se posao isplatiti.

- Planiramo kroz razne EU mjere proširiti voćnjak i trebat će nam puno radne snage, vjerojatno 20 do 30 ljudi, dodaje. Prve narudžbe iz Županje će otputovati zaštićene zanimljivim logom - 'medene borovnice'. Dio borovnica će prodavati, s dio preraditi u vino i džem. Za mladog poljoprivrednika dvojbe nema - on ostaje u Slavoniji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!