Smanjena potražnja za cjepivom protiv COVID-a prepolovila Pfizerov prihod

01.08.2023.

16:23

Autor: Hina/HRT

Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa

Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija/Damir Spehar / Pixsell

Američki farmaceutschi div Pfizer izvijestio je u utorak da je drugo tromjesečje zaključio s upola manjim prihodom nego u istom prošlogodišnjem razdoblju zbog slabije potražnje za cjepivom i lijekom za COVID 19.

U razdoblju od travnja do lipnja Pfizerov prihod bio je upola manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, potonuvši na 12,73 milijarde dolara.

Američki farmaceutski div izdvaja oštar pad ukupnog prihoda od prodaje cjepiva protiv koronavirusa Comirnaty, za 83%, na 1,49 milijardi dolara. Ukupni prihod od prodaje Paxlovida spustio se na 143 milijuna dolara, s 8,1 milijardu dolara u drugom tromjesečju 2022.

Pfizer je tromjesečje zaključio s neto dobiti od 2,33 milijarde dolara. U istom lanjskom razdoblju iznosila je 9,91 milijardu dolara.

Prilagođena dobit iznosila je 3,84 milijarde dolara, kliznuvši s prošlogodišnjih 11,66 milijardi dolara.

Kompanija je smanjila potrošnju na programe sprečavanja i liječenja COVID-a 19, što se očitovalo u 5-postotnom padu ulaganja u istraživanje i razvoj.

- Unatoč nekoliko kratkoročnih izazova vezanih uz prihode od pojedinačnih proizvoda, vjerujemo da je kompanija u dobroj poziciji za ubrzani rast proizvoda koji nisu povezani s koronavirusom u drugoj polovini 2023., izjavio je glavni financijski direktor David Denton.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!