BIS: Mnoge zemlje teško će naći zamjenu za rusku naftu

20.09.2022.

11:13

Autor: HRT/Hina/DPA

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Andy Buchanan / REUTERS

Mnoge zemlje teško će naći zamjenu za ograničenu ili blokiranu isporuku ruske nafte, a njezino poskupljenje prelit će se i na tržišta poljoprivrednih sirovina, upozorila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Temeljni je problem veliki tržišni udio ruske nafte, tumači BIS, podsjetivši da Rusija čini desetinu svjetskog izvoza.

Gubitak ruskih naftnih derivata bio bi veliki šok za globalno gospodarstvo, a malo je vjerojatno da bi drugi proizvođači imali dovoljno kapaciteta da nadoknade manjak, naglasila je banka u tromjesečnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak.

Štoviše, ulaganja u istraživanje i eksploataciju novih naftnih bušotina još su uvijek na pretpandemijskoj razini, napominju.

Problem je i plan sedam vodećih gospodarstava G7 o ograničavanju cijena ruske nafte koji bi Rusiji trebao smanjiti prihode, a time i kapacitete za financiranje rata u Ukrajini, naglašava BIS.

Ograničenja ruskog izvoza vjerojatno će pratiti oštar i dugotrajan rast cijena, uključujući i cijene hrane, upozoravaju, budući da će se uljarice i žitarice više koristiti za proizvodnju biogoriva poput etanola i biodizela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!