Cijene nafte blizu 93 dolara, trgovci strahuju za potražnju i za opskrbu iz Rusije

07.09.2022.

18:01

Autor: Hina/HRT

Sjeverni tok 1

Sjeverni tok 1

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu razine od 93 dolara, balansirajući između zabrinutosti za potražnju koju potpiruju učestale naznake recesije i bojazni da će Rusija obustaviti isporuke nafte i plina.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 92,85 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 86,97 dolara.


Cijene su jutros pale pod pritiskom novih naznaka globalne recesije, koja bi značila i slabiju potražnju za naftom.


Agencija za kreditne rejtinge Fitch objavila je u utorak da je obustava isporuka ruskog plina cjevovodom Sjeverni tok 1 povećala šanse za recesiju u eurozoni.


Sumorno raspoloženje potpiruju i signali da će Europska središnja banka na sjednici u četvrtak snažno podići kamatne stope u eurozoni, a krajem mjeseca trebao bi ih, ponovo, podići i američki Fed.


Pogoršane izglede za potražnju najavljuju i slabi gospodarski podaci iz Kine u okruženju politike nulte tolerancije na covid. Kineski uvoz sirove nafte pao je u kolovozu 9,4 posto na godišnjoj razini, prema carinskim podacima objavljenima u srijedu.


Silaznu putanju cijena preokrenuo je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, zaprijetivši obustavom isporuka nafte i plina ako zapadne zemlje ograniče cijene ruskih energetskih resursa.


Nekoliko sati kasnije Europska unija predložila je ograničenje cijena ruskog plina, povećavši rizik racioniranja potrošnje energenata ove zime u nekoliko najbogatijih zemalja svijeta.


Analitičari su i prije njegovog upozorenja očekivali tijesnu opskrbu naftom u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju.


- Obustava prodaje nafte iz američkih strateških rezervi i EU-ova primjena embarga na rusku naftu nagovješćuju globalnu krizu u opskrbi ove zime, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.


Potporu cijenama pružila su i očekivanja da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati pad zaliha nafte u prošlom tjednu. Zalihe sirove nafte smanjile su se za 733.000 barela, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa.


Zbog praznika na početku tjedna Američki institut za naftu (API) i vlada u Washingtonu objavit će izvješća dan kasnije, tijekom srijede odnosno u četvrtak.


Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 81 cent, na 99,03 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!