Blagi pad nezaposlenosti u EU-u i eurozoni; u Hrvatskoj blagi rast

01.09.2022.

16:09

Autor: Hina/HRT/V.G.

čekanje u redu

čekanje u redu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni blago je pala u srpnju, dok je u Hrvatskoj blago porasla, približivši se prosjeku u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.


Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u srpnju 6,0 posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu stopu za lipanj, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U eurozoni se spustila s revidiranih 6,7 posto u lipnju na 6,6 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Usporedbe radi, u prošlogodišnjem srpnju iznosila je 6,9 posto u EU-u i 7,7 posto u eurozoni.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU-u u srpnju bilo gotovo 12,96 milijuna građana, od kojih malo više od 10,98 milijuna u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU-u smanjen je za 113 tisuća, a u eurozoni za 77 tisuća.

U usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem manji je za malo više od 1,85 milijuna u EU-u te za gotovo 1,58 milijuna u eurozoni.

Hrvatska i dalje uz Latviju


Španjolska i Grčka i dalje jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u srpnju dosezala 12,6 odnosno 11,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u srpnju iznosila 6,4 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u lipnju, prema Eurostatovim podacima. U srpnju prošle godine iznosila je 7,5 posto.

Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj u srpnju bilo 116 tisuća građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj smanjen za 20 tisuća.

Najbliža je Hrvatskoj i u srpnju bila Latvija, sa stopom nezaposlenosti od 6,5 posto.

Najniže su stope u srpnju i dalje imale Češka, 2,3 posto; Poljska, 2,6 posto, te Njemačka i Malta, gdje je dosezala 2,9 posto.

Niže stope nezaposlenosti među mladima


Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u srpnju je u EU-u i eurozoni kliznula za 0,2 postotna boda na mjesečnoj razini, na 14 odnosno 14,2 posto.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj manja je u oba područja za 2,1 postotni bod, pokazuju tablice Eurostata.

U EU-u je u srpnju bez posla bilo 2,63 milijuna mladih, od čega 2,173 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s mjesecom prije broj nezaposlenih u dobi do 25 godina smanjen je u EU-u za 55 tisuća, a u eurozoni za 35 tisuća.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj manji je za 329 tisuća u EU-u te za 244 tisuće u eurozoni.

Najteže mladima u Grčkoj i Španjolskoj


Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u srpnju su bilježile Grčka i Španjolska, od 28,6 odnosno 26,9 posto. Slijede Estonija i Italija sa stopama od 24 odnosno 24,5 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti mladih u srpnju imala Njemačka, od 5,6 posto. Blizu je i Češka, gdje je iznosila 6,3 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezni dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U drugom tromjesečju Hrvatska je prema revidiranim podacima bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 15,6 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, pokazuju tablice Eurostata. U prvom tromjesečju iznosila je 15,9 posto, uz 24 tisuće nezaposlenih mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!