17:21 / 16.09.2019.

Autor: Renata Waldman/P.F./HRT

Borba za posljednju malu mljekaru u Slavoniji

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ne riješe li se problemi koji muče domaće mljekarstvo i posljednja mala mljekara iz Valpova uskoro će biti pred zatvaranjem.
U četiri slavonske županije nekada je bilo čak 10 malih mljekara, a danas samo jedna. Može li i ta jedna opstati s obzirom na probleme koji muče domaće mljekarstvo, upitno je.

Nažalost, ne promijeni li se i posljednja mala mljekara iz Valpova uskoro će biti pred zatvaranjem. O njezinom opstanku ovisi 7 zaposlenih i 18 kooperanata.
Zabrinuti su i mali proizvođači zbog opstojnosti male mljekare jer tvrde da ako ne bude nje oni kao manji proizvođači nemaju tu što tražiti.

A problemi su, kažu, počeli ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kada su tržište preplavili jeftini uvozni proizvodi.

U pogonu Male mljekare nekada prerađivalo milijun i pol, a  danas samo milijun litara mlijeka. Uvozni su se jeftiniji sirevi bolje prodavali pa su domaći sirari morali spustiti cijene ispod proizvođačkih. Spas su vidjeli u Zakonu o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

- Da se taj zakon primjeni mi sigurno bi mogli dobro poslovati. Međutim dok se ne primijeni tu nema nikakvog poslovanja, kaže jedan od mljekara.

Dokaz je tomu i podatak da je u Hrvatskoj bilo 65.000 registriranih proizvođača mlijeka. Danas ih je manje od 4000. Opstati bi mogle samo velike farme primjerice s  40 krava. Jer po 380.000 litara mlijeka, koliko se tu proizvodi na godinu, dolazile bi velike mljekare.

Ne promijeni li se nešto vrlo brzo, jedina slavonska mala mljekara zatvorit će se do kraja godine. Jednako kao i 15 prije nje. Iako mlijeka i prerađevina, svinjskog i goveđeg mesa uvozimo za više od 400 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!