Bosch ulaže u proizvodnju dizalica topline u Europi

20.04.2023.

11:02

Autor: Hina/HRT/A.S.

Tvrtka Bosch

Tvrtka Bosch

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemački tehnološki div Bosch objavio je da do kraja desetljeća planira uložiti više od milijardu eura u širenje mreže za razvoj i proizvodnju dizalica topline u Europi.

Oko 255 milijuna eura kompanija će uložiti u gradnju tvornice u Dobromierzu u Poljskoj. Građevinski radovi trebali bi početi iduće godine, a proizvodnja do 2026.

U Boschu procjenjuju da bi do 2027. u tvornici trebali otvoriti oko 500 radnih mjesta.

Kompanija će istodobno modernizirati postojeće pogone diljem Europe.

Tako su u njemačkom Eibelshausenu ove godine pokrenuli proizvodnju dijelova.

Proizvodi u Portugalu i Švedskoj

Osim u Njemačkoj, Bosch razvija i proizvodi dizalice topline i u Portugalu i Švedskoj i u drugim europskim zemljama.

Dizalice topline crpe toplinu iz zraka ili tla i koriste je za grijanje. Ako se za njihovo napajanje koristi održivo proizvedena električna energija, njihova upotreba ne uključuje ispuštanje ugljičnog dioksida.

U Njemačkoj bi po vladinim planovima od iduće godine trebalo biti instalirano 500 tisuća dizalica topline godišnje.

U Boschu proizvodi iz odjel za građevinsku tehnologiju Bosch Home Comfort Group, koji je nedavno izvijestio da je prošlu godinu zaključio s rekordnim prihodom, većim za 13 posto nego u 2021., od 4,5 milijardi eura.

Poslovanje s dizalicama topline u Njemačkoj poraslo je lani za 75 posto, u usporedbi s 54-postotnim rastom na globalnoj razini, navodi agencija dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!