Viktor Lenac: Predstavljen projekt sustava dizalice topline s morskom vodom

16.02.2023.

18:16

Autor: Hina/HRT/R.S.

Brodogradilište Viktor Lenac

Brodogradilište Viktor Lenac

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U Brodogradilištu Viktoru Lencu je predstavljen projekt "Sustav dizalice topline s morskom vodom", vrijedan 480.312 eura, koji će doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova i unaprijediti energetsku učinkovitost tog brodogradilišta.

Riječ je o ulaganju u proizvodnju čiste energije putem sustava dizalice topline s morskom vodom, s mogućnošću rada u režimu grijanja i u režimu hlađenja.

Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021., uz nacionalno sufinanciranje Hrvatske s bespovratnih 232.583 eura u okviru Programa "Energija i klimatske promjene".

Članica Uprave Sandra Uzelac rekla je da kostrensko brodogradilište, koje se primarno bavi radno-intenzivnom djelatnošću, u svom procesu troši značajne količine energije koje opterećuju poslovanje, a ponekad i odnose s okruženjem.

Stoga su još 2013. pokrenuli projekte energetske učinkovitosti, koje su do sada financirali vlastitim novcem.

Nastavlja se zanimljiv put našeg brodogradilišta prema energetski čišćem i prihvatljivijem poslovanju, jer je riječ o projektu sustava dizalice topline koji kao medij koristi morsku vodu, koji je pionirski u okruženju i djelatnosti, rekla je.

Istaknula je kako kostrensko brodogradilište sada, prvi put, može djelomično financirati jedan svoj projekt bespovratnim novcem.

- Sretni smo što se i mi možemo uključiti u takvu utakmicu, u kojoj do sada zbog djelatnosti, veličine i drugih razloga nismo imali priliku sudjelovati, rekla je Uzelac na predstavljanju projekta, čija će realizacija u konačnici doprinijeti i smanjenju troškova grijanja te pogonskih troškova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!