Brkić: Plaćanje u rubljima je nejasno, mislim da je to vrlo naivno

25.03.2022.

14:09

Autor: HRT

Luka Brkić, stručnjak za ekonomsko-politička pitanja

Luka Brkić, stručnjak za ekonomsko-politička pitanja

Foto: HTV / HRT

Nema kraja širenju ratne histerije nakon što je NATO potvrdio slanje novih borbenih jedinica na istočne granice Saveza. Rusija smatra kako Sjevernoatlantski savez time pokazuje da želi nastavak rata u Ukrajini. Istodobno, steže se obruč novih ekonomskih sankcija Zapada oko Rusije, koja je odgovorila tako što će naftu i plin prodavati isključivo u rubljima. Tko će kratkoročno imati veću štetu od ekonomskih sankcija - Europska unija ili Rusija i Putin? O tome je u emisiji "Rat u Ukrajini" pričao Luka Brkić, stručnjak za ekonomsko-politička pitanja.


Europska unija nije jučer donijela novi paket  Rusiji


- Toga sam se najviše bojao. Temeljni deficit Europske unije, koja ima aspiracije da bude politička unija Europe, jest to što ima premalo europskog u odnosu na nacionalno. Ako Poljska uvozi 80%, a Bugarska 100% plina iz Rusije, a Španjolska i Portugal 0%, onda je to dosta šaroliko društvo gdje su nacionalni interesi drugačije definirani. To je jedna od najvećih mana u cijeloj priči, rekao je Brkić.


Alternativni pravci dobave plina


- Govori se o plinu iz Alžira, tu je i Iran kada je u pitanju nafta, ali Europa to nije osigurala, niti je to mogla osigurati od 24. veljače. Sada se ponovno govori što znači diversifikacija u političkim odnosima koja prije nije bila na cijeni jer je to malo skuplja varijanta, rekao je Brkić.


Kaže da se na razini EU-a raspravlja o sveobuhvatnoj energetskoj politici koja bi se mogla financirati zaduživanjem EU-a i solidarnom distribucijom po svim članicama. 


- Ali problem je ima li li Europa dovoljno samosvijesti o tome, ima li dovoljno solidarnosti kako bi uravnotežila svoje bilance i odnose među državama, zaključio je Brkić.


Ucjene Rusije naftom i plinom?


- Plaćanje ruskim rubljima je još uvijek nejasno. Klasično objašnjenje bi bilo zbog toga što bi porasla potražnja rublja pa bi njegova cijena porasla, tečaj bi bio drugačiji jer je u slobodnom padu. Mislim da je to vrlo naivno i ne mogu shvatiti koji je smisao svega toga s obzirom na to da je Rusija isključena iz SWIFT-a i s obzirom na da su u međunarodnom kontekstu euro i dolar preko 90% svih transakcija. Plaćanje u rubljima se neće dogoditi, to nije moguće, rekao je Brkić.


- Što se tiče Njemačke pokazalo se da je EU postao talac njemačke energetske politike i inzistiranja na zelenoj tranziciji. Mislim da je to s aspekta  geopolitičkih silnica bilo preuranjeno, kazao je.


Rekao je da se u EU-u po tom pitanju pojavljuju disonatni tonovi, a Mađarska je predvodnica, ali je ponovio da Europa  nije Europa jednoga glasa, a pitanja nacionalnih interesa su postavljenja na teoriju nulte sume.


Tko bi mogao prvi osjetiti sankcije?


- Nema nikakve dvojbe da je to Rusija. Ona je slabija i od EU-a, pa i od Italije. Ali priča nije jednosmjerna. Jedan od najvažnijih igrača koji bi mogao smiriti situaciju je Kina, u promjeni međunarodnoga poretka, smatra Brkić.


Je li Zapad spreman hraniti svoje građane, ali i Ukrajince?


- Pitanje hrane je jedno od strateških pitanja, ali i pitanje solidarnosti. Ne bih se pouzdao u to kao u dugoročno rješenje. Europski dio se komplicira s dodatnim valom izbjeglica koji neće bježati od rata nego od gladi, rekao je Brkić.


Treba li Hrvatska brinuti, trebamo li kratkoročno odustati od uvođenja eura?


- U medijima se pojavila teorija nobelovca Stiglitza koji upozorava da u ovim uvjetima to ne bi bilo mudro. Europska monetarna unija dosad se pokazala kao dobro rješenje na putu ka političkoj integraciji Europe. Pokazala je niz prednosti u uvjetima stabilnosti, a u uvjetima ove nestabilnosti to je veliko pitanje, smatra Brkić. 


Ima li Hrvatska opciju upletanja države ili ćemo čekati da tržište učini svoje?


- Mislim da je priča suprotstavljanja tržišta i države  davno passe. Po mom sudu, oni moraju biti komplementarni, smatra Brkić.


Dok se veliki za stolom svađaju, gdje je tu Hrvatska?


- Hrvatska je mala zemlja, male moći, koja ne može kreirati pravila. Čini mi se da je jedina mudra politika da se slijede pravila i da se ne izlazi izvan tog okvira, ne svodeći raspravu kukavičluka ili nekukavičluka, hrabrosti ili ludosti, nego jednostavno nacionalnih interesa i pragmacije jer politika je vrlo pragmatična djelatnost, zaključio je Brkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!