13:04 / 18.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Brnjac i Dalgleish razgovarali o turističkim kretanjima

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac razgovarala je u četvrtak s britanskim veleposlanikom Andrewom Dalgleishom o temama važnim za turističku sezonu, uključujući i one o olakšavanju putovanja, uz poruku da će Hrvatska spremno primiti britanske turiste čim to epidemiološka situacija omogući.

O tom su sastanku ministrice i veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u RH izvijestili iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS), dodajući da su razgovarali i o epidemiološkoj situaciji u obje zemlje, važnosti nastavka turističkih kretanja, kao i prijedlogu Europske komisije o uvođenja zelenih potvrda, digitalnim nomadima i drugom.


Ministrica je veleposlanika upoznala s time kako Vlada redovito koordinira stavove vezane uz uvjete prelaska granice, imajući u vidu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ali i u zemljama u okruženju, a predstavila mu je i projekt "Safe stay in Croatia".


Dalgleish je pohvalio taj projekt jer pruža dodatne sigurnosne standarde u turističkom sektoru, a ministrici je govorio i o epidemiološkoj situaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu te mjerama koje su u tamo trenutno na snazi i uvjetima povratka britanskih državljana iz trećih zemalja, izrazivši nadu da će se Velika Britanija uskoro otvoriti za turistička putovanja.


U razgovorima je istaknuto i da je pandemija prošle godine negativno utjecala na turistička kretanja između UK-a i Hrvatske, pogotovo jer je Hrvatska za Britaniju aviodestinacija, kao i da je iznimno bitno osigurati uvjete kako bi se broj britanskih turista što prije vratio na razinu prije pandemije.


U tome će, kako dodaju iz MINTS-a, važnu ulogu imati dobra procijepljenost i povratak povjerenja turista u putovanje zrakoplovom, a također će se urediti i jasna i predvidljiva pravila za ulazak građana UK u RH.

Hrvatska je u Velikoj Britaniji, prema podacima koje iz MINTS-a iznose, i dalje percipirana kao destinacija visoke vrijednosti, a njihovi touroperatori i zrakoplovni prijevoznici i dalje imaju veliki interes za nastavak letenja prema hrvatskim odredištima.


S te strane iz MINTS-a podsjećaju i na početak studenog 2020., kada je Hrvatska uvrštena u top tri svjetske destinacije u kategoriji "Best Country Award 2020" koju dodjeljuju jedne od najuglednijih britanskih novina The Times & The Sunday Times s preko 16 milijuna čitatelja mjesečno.


- Raduje da je Hrvatska i dalje u Ujedinjenom Kraljevstvu prepoznata kao visokokvalitetna, poželjna i sigurna destinacija, a danas smo i otvorili dijalog s britanskom stranom oko modaliteta olakšavanja putovanja između dvije zemlje. Hrvatska će za britanske turiste biti otvorena čim oni budu u mogućnosti putovati, imajući na umu kako je polazna točka za sva turistička putovanja epidemiološka situacija u obje zemlje, zaključila je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!