19:27 / 17.03.2021.

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/HRT/M.N.

Iznajmljivači u borbi za svakoga gosta

Forum obiteljskog smještaja održan je u Splitu

Forum obiteljskog smještaja održan je u Splitu

Foto: Dnevnik / HRT

Šestu godinu zaredom u Splitu je održan Forum obiteljskog smještaja. Istaknuto je kako je stanje neusporedivo s onim proteklih godina, ali i da situacija nije izgubljena pa je od Vlade i resornog ministarstva zatražena još agresivnija borba za svako tržište i svakoga gosta.


Pandemija je pokosila i obiteljski smještaj. U Splitsko-dalmatinskoj županiji mnogi su iznajmljivači odustali od turizma. "U našoj županiji nekih 11 posto, a u Splitu 15. Nije čudno s obzirom na proteklu godinu jer neki uopće nisu imali prihoda, ali ovako ukupno pad prihoda je 50 posto", rekla je voditeljica Sekcije zajednice obiteljskog turizma Gordana Piteša.


Na forumu su iznajmljivači od hrvatske Vlade zatražili da "ubaci u petu brzinu" po uzoru na konkurenciju u Sredozemlju.


Osigurati lako kretanje turista


"Moramo inzsitirati i na tome da se sklope bilateralni sporazumi da bude laka prolaznost za sve one koji se cijepe i da bude laka prolaznost za sve one koji su negativni", iznijela je stav iznajmljivačke grupacije predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Martina Nimac.


Ipak, istaknuto je kako se već razgovaralo o načinima i protokolima za olakšavanje dolaska turista te o dodatnim punktovima za testiranje u većim odredištima, ali i na srednjodalmatinskim otocima te u Zagori. Zasad će se priznavati tri dokumenta.


To su potvrda o cijepljenju, potvrda o preboljenju i potvrda o PCR testu s time da se radi na potvrdi o antigenskom testiranju,a ovisi hoće li se i na koji način prihvatiti, kaže Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.


QR kod bi olakšao proces u zračnim lukama


Pohvaljena je i incijativa pojedinih međunarodnih avioprijevoznika koji su osmislili aplikacije za učitavanje negativnih testova i potvrda o cijepljenju.


"Dakako da nekakav QR kod koji je lako čitljiv na sustavima zračnih luka bi olakšao cjelokupan proces. Ono što sada imamo zahtijeva dosta vremena odnosno usporenja u odvijanju procesa", kaže zamjenik direktora Zračne luke Split Pero Bilas


Vremena je malo, a iako predsezone gotovo da nema, u travnju se najavljuje veći broj letova prema Splitu i sigurnih 15-tak tisuća putnika. Nije kao nekad, ali veseli.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!