Brnjac: Možemo očekivati bolju turističku sezonu nego u 2020.

18.05.2021.

18:03

Autor: V.G./HRT/Hina

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: Srecko Niketic/ Igor Soban / PIXSELL

S obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju i razinu pripremljenosti, Hrvatska ove godine može očekivati puno bolju turističku sezonu nego lani, izjavila je u utorak u Bruxellesu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


Ministrica Brnjac, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara zaduženih za sport država članica EU-a, podsjetila je da se već potkraj prošle godine počelo s projektom Stay safe in Croatia, da su razrađeni epidemiološki standardi te da su djelatnici u turističkom sektoru educirani o važnosti poštovanja epidemioloških mjera kako bi se poslala poruka da je Hrvatska sigurna za boravak turista.

Dodala je da se počelo s cijepljenjem radnika u turističkom sektoru i da su određena mjesta gdje će se turisti moći testirati kako bi se što lakše mogli vratiti u svoje zemlje.

Možemo očekivati puno bolju sezonu nego prošle godine prema svim parametrima, a najveći čimbenik je epidemiološka situacija, vidimo da sada pada broj novozaraženih i treba ih i dalje spuštati, rekla je ministrica Brnjac.

Brnjac na sastanku u Bruxellesu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je u utorak u Bruxellesu na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.

U području sporta na sastanku su prihvaćeni Zaključci o inovacijama u sportu te se raspravljalo o temi Sportska diplomacija: promicanje europskih interesa i vrijednosti u svijetu.

Zaključci o inovacijama u sportu postavljaju sportske inovacije kao razvojni čimbenik u različitim dimenzijama sporta, socijalnoj, ekonomskoj i organizacijskoj. Također, očekuje se da će sportske inovacije poticati povećanje sudjelovanja građana u sportu i tjelesnoj aktivnosti; poboljšati socio-ekonomski razvoj kroz sport; i baviti se sadašnjim i potencijalnim budućim izazovima, čineći tako sportski sektor održivijim i otpornijim.

Osobito je važno iskoristiti mogućnosti koje nudi tehnologija, digitalni alati i inovacije u području obrazovanja i stjecanja dodatnih vještina. Na nacionalnoj razini već se ostvaruje široka suradnja sektora sporta s ostalim resorima, što je vidljivo u nizu mjera i aktivnosti Nacionalnog programa športa 2019. 2026., poput mjera koje se odnose na Nacionalni informacijski sustav u sportu. Važnim smatramo i poticanje suradnje između sektora sporta i turizma koja može imati velik razvojni potencijal za oba sektora, pri čemu digitalna inovativna rješenja mogu igrati važnu ulogu, rekla je ministrica Brnjac.

U raspravi o sportskoj diplomaciji ministrica Brnjac je naglasila kako je sport oduvijek bio snažan alat za prenošenje pozitivnih poruka te kako tu snagu sporta treba iskoristiti za uspostavljanje komunikacije i suradnje i u svim drugim područjima i na svim razinama.

Sport može biti važno sredstvo za dijalog, međusobno razumijevanje, prevladavanje nesporazuma te pridonijeti promicanju europskih politika i europskih vrijednosti. Kako bi se maksimalno iskoristile sve te prednosti, razvoj sportske diplomacije izrazito je važno strateški usmjeriti na razini cijele Europske unije, poručila je ministrica Brnjac.

Govoreći o sljedećim koracima, ministrica je rekla kako je važno prepoznati i doprinos poznatih sportaša koji mogu promicati vrijednosti EU-a, ali i sportske vrijednosti poput socijalne integracije, suzbijanja svih oblika diskriminacije i pomoći u poticanju veće razine tjelesne aktivnosti u općoj populaciji.

Zaključila je kako donošenjem krovne strategije države članice mogu ujedno jačati i nacionalne strategije sportske diplomacije, koje mogu biti dodana vrijednost na razini EU-a.

Osim prihvaćanja Zaključaka te rasprave, na sastanku su iznesene i informacije sa sastanaka Izvršnog i Osnivačkog odbora Svjetske antidopinške agencije te informacije o trenutačnom stanju u sportu zbog utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na ovaj sektor.

Također, Europska komisija izvijestila je o inicijativi HealthyLifestyle4All, a Slovenija je predstavila program rada budućeg predsjedanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!