Brnjac zadovoljna turističkim rezultatima

25.08.2023.

Zadnja izmjena 16:45

Autor: Hina/HRT/A.V.

Nikolina Brnjac u Varaždinu

Nikolina Brnjac u Varaždinu

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac posjetila je varaždinski Špancirfest, a u izjavi novinarima izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim rezultatima u turizmu, a što je i u skladu s Vladinom strategijom razvoja održivog turizma u Hrvatskoj.

Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Brnjac je istaknula kako su zadovoljni ne samo s trenutnim brojkama, već i s dugoročnom strategijom kojom žele razvijati održiv turistički promet tijekom cijele godine.

- Nije nam cilj imati vršno opterećenje tijekom 7. i 8. mjeseca - takvo da to naše prometnice ne mogu prihvatiti, da naša komunalna infrastruktura puca, da nemamo električne energije i vode. Upravo zato smo krenuli s razvojem same strategije, istaknula je Brnjac.

Važna ravnoteža između turističkog razvoja i zaštite okoliša te kvalitete života lokalnog stanovništva


Ključni naglasak Ministarstva je na ravnomjernom rasporedu dolazaka tijekom cijele godine.

Ministrica je istakla kako se trenutno drže brojki iz 2019. godine, te da je primjetno unapređenje destinacija kako bi se izbjegli negativni učinci masovnog turizma.

- Kroz planove upravljanja definiramo koliko svaka destinacija može prihvatiti turista, što je itekako bitno za znati. Ono u što ulažemo je da jačamo kontinent, smještajne kapacitete i kvalitetu, što je najbitnije osigurati našim turistima, rekla je Brnjac.

Naglasila je važnost postizanja ravnoteže između turističkog razvoja i zaštite okoliša te kvalitete života lokalnog stanovništva.

- Pokazalo se da su mnoge naše destinacije imale borbu s masovnim turizmom. Zato smo krenuli u reformu upravljanja razvoja destinacijama, zato se donosi novi Zakon. To je ono što je u konačnici bitno - zadovoljstvo lokalnog stanovništva, ne devastacija obale, poručila je Brnjac.

Ministrica je potvrdila zadovoljstvo predsezonom i najavljenom podsezonom, unatoč izazovima vremenskih uvjeta.

- Imamo najbolju predsezonu ikada. Podsezona pokazuje obećavajuće rezultate - hotelijeri i kampovi su izrazito zadovoljni, izjavila je.

Hrvatska narodna banka (HNB) već je predstavila pozitivne prognoze prihoda od turizma, no ministrica je naglasila kako treba pričekati konače brojke krajem godine.

- Prošla godina je već bila rekordna, a za ovu godinu HNB je izašao s podatkom od 14,1 milijarde. Pričekajmo kraj godine da bismo dobili cjelovitu sliku, izjavila je ministrica turizma i sporta.

Dodala je kako prema HNB-u, prihodi za prva tri mjeseca već bilježe rast od 38 posto u usporedbi s prethodnom rekordnom godinom.

Istaknula važnost Špancirfesta za kontinentalni turizam


- Mi smo ove godine osigurali 520 tisuća eura upravo za turističku promociju, za nove sadržaje za Varaždinsku županiju što se svakako odnosi i na ovo događanje. Turistički promet na kontinentu je osam posto bolji nego je što je to bilo rekordne 2019. godine, a u Varaždinskoj županiji, ako se ne varam, preko 30 posto, objasnila je Brnjac. Dodala je kako će Ministarstvo nastaviti podržavati ovakva događanja.

Ministrica Brnjac "špancirala" je ulicama Varaždina u pratnji župana Anđelka Stričaka te gradonačelnika Nevena Bosilja.

Župan Stričak naglasio je kako nikad prije lokalne i područne turističke zajednice nisu dobile toliko novaca od resornog Ministarstva i Hrvatske turističke zajednice, čak 520 tisuća eura!

- Ako usporedimo s godinom prije, ove godine je tih sredstava bilo duplo više. Smatram da su ova sredstva koja su dodijeljena našim područnim i lokalnim turističkim zajednicama zaista opravdana. O tome nam najbolje govori podatak da u prvih 6 mjeseci imamo od 20 do 25% više dolazaka i noćenja, a to je ono čemu težimo, poručio je župan.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako je od 520 tisuća eura dodijeljenih sredstava, 45 tisuća eura pripalo za organizaciju Špancirfesta. Napomenuo je i kako su svi kapaciteta Grada Varaždina svih deset dana puni!

- Špancirfest se promovirao i profilirao kao najjači hrvatski festival, a za nas u kontinentalnoj hrvatskoj sigurno najvažniji turistički događaj. Svi hoteli, sve sobe svih iznajmljivača su puni! Punimo i sve susjedne županije, a ovom prilikom pozivam potencijalne investitore da prepoznaju vrijednost kontinentalnog turizma, rekao je Bosilj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!