Donesen Nacionalni plan održivog turizma

24.08.2023.

13:07

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Vlada je u četvrtak donijela Nacionalni plan održivog turizma do 2027. i akcijski plan za njegovu provedbu, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da je za provedbu predviđenih mjera na raspolaganju gotovo milijarda eura iz EU i iz državnog proračuna.

Nacionalni plan razvoja održivog turizma do 2027. godine i Akcijski plan za provedbu Nacionalnog plana razvoja održivog turizma za razdoblje do 2025. godine izrađeni su na temelju Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH.

- Nacionalni plan definira provedbu ciljeva strategije razvoja održivog turizma i nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine u području turizma, a usklađen je s temeljnim dokumentima i politikama EU i Hrvatske, navela je Brnjac, dodavši da taj dokument sadrži 10 posebnih ciljeva i pripadajućih mjera.

Akcijskim planom za razdoblje do 2025., pak, pobliže se definira provedba mjera i aktivnosti, a obuhvaća 21 mjeru, kao i okvir za njihovo praćenje i vrednovanje, dodala je.

- Za provedbu mjera Nacionalnog plana ukupno je predviđeno gotovo jednu milijardu eura, a glavni izvor financiranja projekata bit će fondovi EU u financijskoj perspektivi 2021. -2027., kao i Nacionalni plan oporavka i otpornosti i sredstva državnog proračuna, rekla je.

Dodala je i da će značajn izvor financiranja biti i Fond za turizam, i to sredstvima temeljem zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu i uredbom koja je u postupku donošenja.

Brnjac je ocijenila da predviđena financijska sredstva predstavljaju značajn iskorak u ulaganjima u strateški razvoj domaćeg turizma te omogućuju razvoj turizma u smjeru održivosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!