Bubalo: Molio bih državu da nam ne pomaže

25.01.2023.

10:29

Autor: Studio 4/IMS/HRT/I.B.

Krešimir Bubalo, predsjednik Uprave Pevexa

Krešimir Bubalo, predsjednik Uprave Pevexa

Foto: HTV / HRT

Vlada sve čini kako bi zaštitila standard hrvatskih građana nakon uvođenja eura početkom ove godine koji se poklopio s rekordnom inflacijom u euro zoni koji nije zaobišao niti našu zemlju. Samo tri domaća trgovačka lanca prihvatila su smjernice resornog ministra gospodarstva koji "neposlušnima" prijeti "crnim" listama koje odavno postoje u Sloveniji. Evo što se moglo čuti jutros u emisiji HTV-a Studio 4 po toj temi.

- Apeliramo na sve državne inspektorate neka se vode politikom upozoravanja ako je došlo do nekih anomalija. Sve naše članove pozivamo da, ako su dobili prekršajni nalog, ako su dobili kaznu za krivo konvertiranje kuna u euro, neka se jave našoj savjetodavnoj službi u Hrvatskoj obrtničkoj komori, da ih uputimo kako reagirati na takav prekršajni nalog, ali mi ćemo ovaj tjedan, vjerujem već možda sutra, angažirati na svih naših dvadeset županija odvjetničke urede koji će zastupati naše članove ako su dobili neutemeljene kazne za ovu priču koju sada pričamo, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

- Pravnim osobama su cijene otišle sve gore, materijalni troškovi indeks 141. Ja bih molio samo državu da nam ne pomaže. Kad je počela Covid situacija je naš predsjednik uprave zamolio državu samo da nas puste da radimo, ne da nam pomažu. Isto tako želim reći da se tu puno novaca potrošilo na nešto što nije trebalo. Gledajući trenutno situaciju možemo reći da naše kompanije, prije godinu dana, kad je bila najbolja godina 2021. platile 381 milijun raznih poreza, prireza, spomeničke rente, turističke zajednice, komunalne naknade, vodne naknade. Ja bih sad mogao sat vremena nabrajati. Prošle godine smo nešto malo bolje bili radili što se tiče prihoda. To je bio 451 milijun raznih troškova. I još nas čeka 25 milijuna poreznih škara, iako smo radili bolje, bili efikasniji, brži, operativniji, radili s cijelim svijetom. Naš neto, neto rezultat će biti lošiji, rekao je Krešimir Bubalo.

Gostovanje pogledajte u cijelosti:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!