Filipović optužio trgovce da varaju građane, najavio crne liste

03.01.2023.

Zadnja izmjena 19:08

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS

Ministar Davor Filipović

Ministar Davor Filipović

Foto: HRT / HTV

Uvođenje eura mnogi su, čini se, iskoristili kako bi neopravdano podignuli cijene. To bi moglo dodatno ubrzati stopu inflacije koja je i prije eura u Hrvatskoj već premašila 13%. Ministar gospodarstva prozvao je trgovce da pokušavaju prevariti građane, a optužio ih je i da, unatoč smanjenju cijena energenata, ne spuštaju svoje cijene, ponajprije hrane i bezalkoholnih pića, koje i najviše utječu na inflaciju. Zaprijetio im je takozvanim "crnim listama" i zamrzavanjem cijena šireg kruga proizvoda.
Jutros je ponuda na vukovarskoj tržnici bila bogata. Sve cijene ispisane u kunama i eurima. Iako zbog konverzije valute nije trebalo doći do poskupljenja, građani kažu razlika se vidi.

- U trgovinama i pekari peciva su poskupjela za kunu i pol, lov u mutnom, kaže Marina iz Vukovara.

- Malo su me trgovački centri iznenadili, ondje su dosta skočile cijene, ali ovdje je ostalo isto. Ugostiteljski objekti - ne čak sam se iznenadio jutros na kavi da je bilo i jeftinije, zaokruženo na niže, Daniel, Vukovar.

I u Šibeniku nakon jutarnjeg obilaska tržnice i trgovina glavno pitanje je li roba poskupjela.

- Nisam primjetila ništa, meni se čini da je isto.

- Kruh je bio šest kuna, sad je sedam.

- Sve je skuplje najmanje 10 do 20 posto koliko sam ja primjetio.

Gužve su i na blagajnama i u kafićima u Zagrebu. I ovdje se cijene uspoređuju.

- Još sam pitao zašto su korigirali cijenu na gore, zašto ne malo dolje, kažu da ne zavisi od konobara nego njegovog gazde, kazao je Zvonimir.

- Realno u svim zemljama je došlo do zaokruženja cijena. S kolegama u Sloveniji kad pričamo sve je mrvicu poskupjelo, mislim da možemo očekivati u narednih dva tri tjedna da će se to sve iznivelirati i nadamo se nekoj intervenciji Vlade, kaže Damir.

Dizanje cijena neće proći; Vlada će učiniti sve za zaštiti standard građana

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u utorak nakon sastanka s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja kako dizanje cijena zbog prelaska na euro neće proći i Vlada će učiniti sve da zaštiti standard hrvatskih građana.


- Ono što sam poručio trgovačkim lancima danas, a to poručujem svima onima koji će ovu situaciju prelaska na euro pokušati iskoristiti da zarade na teret naših građana, je da im to neće proći i da će Vlada učiniti sve da zaštiti standard hrvatskih građana", rekao je Filipović, poručujući kako su na stolu sve mjere, od crnih listi do zamrzavanja cijena široke liste proizvoda.

U izjavi nakon sastanka, ministar je izvijestio kako se s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja razgovaralo o kontinuiranom rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te konverziji kune u euro.

Naime, dodao je, inflacija je trenutno 13,5 posto, a kada se pogleda njena struktura može vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkoholnih pića.

Filipović je podsjetio da je Vlada u covid krizi osigurala plaće u privatnom sektoru za 800 tisuća radnika, u nezapamćenoj energetskog krizi osigurala je razumne i povoljne cijene i struje i goriva, a u takvoj situaciji trgovački lanci iz mjeseca u mjesec povećavaju cijene.

Dizanje cijena zbog eura neće proći

- I sada u ovoj situaciji kada smo uveli euro podižu cijene i na takav način pokušavaju prevariti hrvatske građane. To je ono što im neće proći, poručio je ministar gospodarstva.

Podsjetio je kako je u rujnu Vlada ograničila cijene devet osnovnih proizvoda kako bi se pomoglo građanima koji su u potrebi.

- Tada se od trgovaca moglo čuti da će propasti, kako će biti nestašice, a ništa od toga se nije dogodilo. Dogodilo se to da od tih devet proizvoda čak sedam ima nižu cijenu u odnosu na onu gornju granicu koju je Vlada postavila. Znači došlo je do konkurencije, cijene su se spustile i tada je ukupno smanjenje cijena bilo za tih devet proizvoda gotovo 30 posto, što je jasan pokazatelj da ima prostora za snižavanje cijena, a ne kontinuirano dizanje cijena, rekao je Filipović.

Naveo je i kako je na sastanku predstavnike trgovaca pitao da mu objasne kako to da su cijene goriva pale, da je primjerice cijena dizela gotovo dvije kune niža nego bi bila da nema mjera Vlade, i da mu kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Nitko od njih nije odgovorio na to pitanje, kazao je.

- Ono što očekujem u idućem razdoblju je da počnu smanjivati cijene, a ne ih kontinuirano dizati jer za to nema razloga", istaknuo je Filipović, koji smatra kako se cijene moraju stabilizirati.

Na novinarski upit ima li konkretnih podataka tko je podigao cijene i koliko, ministar je odgovorio kako je Državni inspektorat na terenu i oni će dati precizan izvještaj.

Upitan je li se sastanak mogao održati ranije s obzirom da se upozoravalo da bi moglo doći do zaokruživanja cijena na više, rekao je kako su postupali u dobroj vjeri i kako vjeruje da su trgovci njihovi partneri.

- Danas smo poslali poruke i vjerujem da će naići na plodno tlo. Vlada ima mehanizme da zaštiti građane, istaknuo je.

Sve mjere su na stolu - od crnih listi do zamrzavanja cijena više proizvoda

Na upit koji su to mehanizmi odgovorio je kako je "sve na stolu" - od crnih lista, do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda.

- Baš sve, rekao je ministar, napominjući kako su s nekoliko udruga razgovarali oko objave crnih listi, a nije isključeno ni da Ministarstvo gospodarstva ide sa svojom crnom listom.

Filipović vjeruje i kako će se u konačnici pronaći jedan razuman dogovor jer svi moraju znati da moraju podnijeti teret krize. Ne može se od Vlade očekivati da kontinuirano intervenira u cijene energenata, struju, gorivo, da se osigura hrvatski plin za institucije, a da netko na teret građana gleda kako da poveća dobit, ponovio je. 

Trgovci: Nismo podignuli cijene

I dok ministar tvrdi da trgovci varaju građane, oni pak tvrde da su sve radili po zakonu.  

- Trgovci nisu podignuli cijene. Zaokruživali su prema pravilima zaokruživanja. Ako je zadnja znamenka pet ili više, onda su drugu zaokruživali naviše. Ako je četiri i niže, onda su drugu decimalu zaokruživali naniže, kako je to Vlada u smjernicama rekla, istaknuo je uoči sastanka u Ministarstvu gospodarstva Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u. 

- Čitam danas po portalima da su frizeri povećali cijene usluga, da je kava dva eura, ali ja stvarno ne vidim kakve to veze ima s trgovcima, dodao je. 

Kaže da su dobavljači i proizvođači glavni uzročnici povećanja cijena te da se to događalo prije uvođenja eura. 

- Ne ulazimo u to jesu li kalkulacije proizvođača i distributera opravdane ili ne, ali činjenica je da je lako provjerljivo jesu li trgovci povećali marže. Uđete u karticu artikla, točno vidite nabavnu cijena, marža, PDV te koja je konačna cijena. Činjenica je da je došlo do povećanja ulaznih troškova proizvođačima, i sirovina i energije i drugoga, ističe. 

- Mi sigurno nismo dizali cijene prilikom konverzije u euro, sve smo proveli u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom, a i vidimo na stranicama etičkog kodeksa da nemamo zapravo niti jednu pritužbu, kazao je Jozo Džakula, direktor Informatike Konzum.

Josip Zaher iz Hrvatske gospodarske komore kaže da je napravljen golem posao tijekom protekle godinu, posebno posljednja dva dana. 

- Ako je došlo do pojedinačnog kršenja dogovora, žao mi je što se baca ljaga na cijeli proces. Ne treba zaboraviti inflatorni pritisak od više od 13%, a na hrani i pićima od preko 19 ili 20%. To je uzrokovalo dizanje cijene, istaknuo je.

Nakon prozivke ministra Filipovića šalju i priopćenje.

HUP-ova Udruga trgovine neugodno iznenađena prijetnjama ministra Filipovića


Iz Udruge trgovine pri HUP-u poručili su da su neugodno iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, koji je cijelu trgovinu proglasio nepoštenom te smatraju da umjesto stigmatizacije cijelog sektora treba imenovati stvarne krivce koji manipuliraju cijenama.


- Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200.000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom, istaknuli su iz Udruge trgovine.


U priopćenju navode da je Zakon o uvođenju eura vrlo jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca.


Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje, istaknuli su iz HUP Udruge trgovine napominjući da su svi trgovci tu formulu dosljedno provodili.


Navode i da ne prihvaćaju da cijeli njihov sektor bude stigmatiziran te pozivaju nadležne da prozovu i kaznu pojedince ako je negdje bilo prekršaja.


Napomenuli su da je poznato da su u proteklih godinu dana u Hrvatskoj cijene rasle, ali ne zbog uvođenja eura, nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. Zato je kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan već oko godinu i pol dana zbog promjena cijena od strane proizvođača i distributera, kazali su u HUP Udruzi trgovine te podsjetili da je inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju oko 20 posto.


Trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže, što je lako provjerljivo preko inspekcijskih službi Državnog inspektorata, istaknuli su iz Udruge trgovine navodeći kako su marže su odlukom Vlade smanjene na 1 ili 5 posto na dijelu proizvoda koji čine oko 10 posto ukupne prodaje.


- Trgovci su spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi zajednički se borili s rastućom inflacijom, poručili su iz HUP Udruge trgovine.

I dok se čekaju rezultati ovogodišnjih inspekcijskih nadzora, iz Državnog inspktorata poručuju da su dosada utvrdili 1.738 povreda Zakona o uvođenju eura te 51 slučaj prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene cijene određene odlukom Vlade. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!