20:32 / 21.02.2019.

Autor: HRT

Butković: Većinski vlasnik CA ne može biti netko izvan EU

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je za HRT-ovu "Temu dana" da je teško procjenjivati koji bi omjer vlasništva mogao biti u odnosu države i nekog potencijalnog strateškog partnera u vezi s Croatiom Airlines.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je za HRT-ovu "Temu dana" da je teško procjenjivati koji bi omjer vlasništva mogao biti u odnosu države i nekog potencijalnog strateškog partnera u vezi s Croatiom Airlines.

- Teško je reći da će to biti 50%, 60%, 70% ili 100% prodaje vlasništva Croatie Airlines. U svakom slučaju ima zainteresiranih. Svjetske tvrtke se javljaju i zainteresirane su. U tom smislu pričekajmo da krene cijeli proces. Tada ćemo vidjeti tko će predati ponudu, tko je najozbiljniji i kako će ta cijela situacija ići dalje, kazao je Butković.

Na pitanje urednika i voditelja "Teme dana" s kojim kriterijima će se voditi prilikom odabira strateškog partnera, Butković je kazao da je poslovanje te tvrtke stabilizirano.

- Ona je prevezla rekordni broj putnika u prošloj godini. Inzistirat ćemo da CA ostane hrvatski brend. da se zadrže sve linije na kojima sada vozi. Nabavka novih aviona, modernizacija nove flote, i otvaranje novih linija. To je u funkciji hrvatskog turizma i cjelokupnog gospodarstva.

Butković nije želio govoriti o mogućim rješenjima za CA. Smatra da povjerenstvo koje se formiralo, mora ući dublje u sve podatke i poslovanje Croatia Airlines i vidjeti što je zapravo zdravi dio te tvrtke, odnosno što treba još učiniti u tvrtki kako bi njeni pojedini dijelovi bolje funkcionirali.

Gordan Maras (SDP) izjavio je da bi za CA trebalo naći strateškog partnera s kojim bi se zadržala naša kompanija.

- Treba naći partnera koji bi djelovao s Croatia Airlinesom na razini svjetskih destinacija - da su jaki i izvan EU-a, a ne da smo im mi eventualno njihov distributer. Moj stav je da nađemo partnera izvan EU-a, kako bi se destinacijska priča razvijala, kazao je Maras.

Ministar Butković rekao je da ne možemo mi utjecati na to odakle će doći strateški partner.

- Naravno da postoje određena ograničenja i što se tiče zakonodavstva Europske unije. Ne može netko tko nije iz Europske unije postati većinski vlasnik Croatia Airlines. Puno je stvari koje moramo uzeti u obzir prije konačne odluke, kazao je i dodao da će se ove godine otvoriti zračna luke Dubrovnik i zračna luke Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!