14:55 / 02.10.2019.

Autor: D.M./M.Š./HRT

Cappelli u Temi dana o rezultatima sezone i izračunu HNB-a

-

-

Foto: - / -

Večeras je u Vukovaru u dvorcu Eltz svečano otvorenje Dana hrvatskog turizma koji se ove godine prvi put održavaju na kontinentu i to u svih 5 slavonskih županija.
Večeras su u Vukovaru, u dvorcu Eltz, svečano otvoreni Dani hrvatskog turizma koji se ove godine prvi put aodržavaju na kontinentu i to u svih 5 slavonskih županija. Puno to znači za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Ono je za ovdašnje turističke djelatnike izazov i velika prilika da se pokaže što to sve nudi istok Hrvatske koji je godinama neotkrivena tajna, a zapravo ima golem potencijal i težnju jednoga dana postati ono što je danas Istra.

Svih pet slavonskih županija pripremilo je svoje najjače adute koje će predstaviti pred oko 1200 do 1500 turističkih djelatnika od kojih se očekuje da odavde odu kao promotori Slavonije u kojoj turizam može trajati svih 365 dana u godini.

Dani turizma počeli su u Virovitici i Slavonskom Brodu. U četvrtak je u Vinkovcima uručenje godišnjih hrvatskih turističkih nagrada, a dodjela nagrada za top 10 najboljih u turizmu je u petak u Osijeku u Tvrđi.

"Srpanjska rupa motivirala turističke radnike"

U Temi dana HTV-a gostovao je pak ministar turizma Gari Cappelli koji je govorio o turističkim rezultatima, nedostatku radne snage te pomoći turističkim djelatnicima. Ranije je ministar najavio da će CRO kartica, koja će omogućiti jeftiniji odmor ljudima iz Hrvatske, zaživjeti 1. siječnja 2020. godine.  A sada o poukama koje su izvučene iz sezone za nama.

- Najvažnija lekcija koju smo izvukli jest da je ona srpanjska rupa zapravo motivirala turističke djelatnike, dokazali su da se znaju boriti s konkurencijom. Imamo 19 milijuna turista, oko 103, 104 milijuna noćenja. Najvažnije je da su financijski pokazatelji jako dobri. Što se fiskalizacije tiče, imamo rast od 8 posto u odnosu na 2018. To pokazuje da je sezona bila financijski dobro popraćena. Podizali smo kvalitetu te je ovo izvanredan uspjeh kada se pogleda s kakvom smo se konkurencijom nosili. 

No, novi podaci HNB-a pokazali su da smo ranije zaradili 600 milijuna eura manje nego što se tada procijenilo. Gdje nam je to nestalo?

- To se i ja pitam. Ne bih htio komentirati, mi svi koristimo te podatke. Napravili smo satelitsku bilancu za 2016. godinu koje su tada izmjerile 10,4 milijarde, a ako gledamo da smo u dvije godine narasli 20 posto, dolazimo na realnu cifru od 12 milijardi eura prometa u 2018.

"Na kraju godine rast od nekih 3 posto"

Dodaje i da oni imaju svoje izračune.

- Ne mogu komentirati ovo od HNB-a već ono što radi Institut za turizam i Zavod za statistiku. To su sad dva modela, a sada ispada da moramo vjerovati ili jednom ili drugom modelu. Fiskalizacija je, ponavljam 8 posto veća, a preciznijih podataka nema. Nisu uzete u obzir i neke druge stvari koje se pribrajaju tom prometu. Na kraju godine ćemo imati rast od nekih tri posto.

Sve što je visoka kvaliteta, a to su hoteli i smještajni kapaciteti od četiri ili pet zvjezdica, to ima jako dobru popunjenost, dodaje ministar Capelli. Problem je i nedostatak radne snage.

- Taj problem nije samo kod nas, Austrija ima primjerice četiri ili pet puta više sezonaca u turizmu. Mi kao Vlada RH prepoznali smo da moramo poraditi na novom zakonu, da nemamo problema s određivanjem kvota.

"Kvote i smanjeni PDV za veću konkurentnost"

Tu je i pitanje kvota za strance.

- Mi ćemo novim zakonom u sljedeća tri mjeseca riješiti problem kvota. Radimo i na školovanju kadrova, na centrima kompetentnosti, tu će biti i cjeloživotnog obrazovanja i doškolovanja. Također tu je i smanjenje PDV-a što ide od 1.1.2020., da damo dovoljno sredstava da mogu dobiti jednu razliku u cijeni.

Ministar Cappelli tvrdi da će se razlika u PDV-u koristiti tako da će se podići cijene i da će se ići u investicije.

- Cilj je održavanje kvalitetnog sustava temeljem čega možemo biti konkurentni na tržištu.

Dani turizma po prvi se puta održavaju u Slavoniji.

- Htjeli smo dokazati da naš turizam nije samo sedam morskih županija i grad Zagreb. Sjajna Slavonija ima svoju ponudu, kvalitetu, napravili smo strategiju za pet županija od 2019. do 2025. Idemo dokazati da Hrvatska ima sjajnu gastronomiju i kulturu. Imamo i CRO karticu s kojom krećemo sljedeće godine, a koja će poboljšati i podignuti promet na kontinentu, zaključuje ministar turizma Gari Cappelli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!