CEIZ indeks upućuje na rast BDP-a u prvom kvartalu za 3,3 posto

26.05.2023.

15:37

Autor: Hina/HRT/T.S.

Rast hrvatskog gospodarstva

Rast hrvatskog gospodarstva

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na osnovu kretanja vrijednosti CEIZ indeksa za ožujak procjenjuju da će hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine rasti za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

U ožujku ove godine CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 1,01 indeksnog boda u odnosu na isti mjesec 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježio vrlo blagi rast vrijednosti od 0,21 indeksnog boda, objavio je u petak EIZ na svojim mrežnim stranicama. 

Analitičari Instituta navode kako su, promatramo po komponentama indeksa, u odnosu na prethodni mjesec višu sezonski prilagođenu vrijednost u ožujku 2023. godine ostvarile sve četiri komponente indeksa - indeks obujma industrijske proizvodnje, broj dolazaka turista, promet u trgovini na malo i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV).


- Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u prvom tromjesečju 2023. hrvatsko gospodarstvo rasti za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što znači da godišnja stopa rasta BDP-a u prvom tromjesečju nastavlja usporavanje koje se bilježi od drugog tromjesečja 2022. godine, procjenjuju u EIZ-u.

Pritom napominju kako je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući tako preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Inače, Državni zavod za statistiku (DZS) će u ponedjeljak, 29. svibnja objaviti prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvo tromjesečje ove godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!