17:09 / 16.12.2020.

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT

Certificirani proizvođači i na karlovačkoj tržnici

-

-

Foto: - / -

Gradske tržnice okupljene u Udrugu hrvatskih tržnica pokrenule su projekt certificiranja proizvođača koji na njima prodaju.
Gradske tržnice okupljene u Udrugu hrvatskih tržnica pokrenule su projekt certificiranja proizvođača koji na njima prodaju. Karlovačka tržnica među posljednjima u zemlji provela je taj postupak. Poljoprivrednici certifikatom dokazuju da doista i proizvode to što prodaju.

Branka Vuljanić
već se 23 godine bavi uzgojem i prodajom šampinjona. Sada joj štand krasi i certifikat.

Certikom se odnedavno ponosi i Ružica. Ona proizvodi svježi sir i vrhnje, a prodaje i jaja.

- Znači da je domaće, svježe i da sam na tržnici svaki dan sa svojim proizvodima, kaže Ružica Pavletić iz Turanjskih Goljaka.

Poljoprivrednike koji su željeli certifikat cijelo su ljeto obilazili djelatnici tržnice i iz Udruge potrošača Korana.

- Ono što smo vidjeli zapravo na terenu, da stvarno nigdje nismo zatekli da oni proizvodnju nemaju, jer često je mišljenje građana zapravo da oni kupuju sve te proizvode na zelenoj tržnici, ističe predsjednica Udruge za zaštitu potrošača "Korana" Marina Novaković Matanić.

Ukupno je certificirano 26-ero proizvođača, uglavnom iz Karlovačke te nekolicina iz Zagrebačke županije.

- Mi kupcima zapravo garantiramo da taj proizvod koji su kupili, da je to zapravo s tog gospodarstva, da je to neki lokalni proizvođač, koji se nalazi u krugu maksimalno 20-ak km od tržnice, kaže direktor Tržnice Karlovac Niko Pervan.

Kupci se tek upoznaju s novim trendovima na tržnici.

Iako uglavnom - svi već imaju svoje kumice.

No ima i kupaca koji čak i ovdje na tržnici - traže proizvode kao iz trgovine.

- Mora biti čisto, ne smije biti gusjenice, ne smije biti crva, ničega ne smije biti, zemlje, kaže štefica Šarbek iz Kalinovca.

Plan je da u idućoj godini certificiranih proizvođača na karlovačkoj tržnici bude 40-ak. Sam postupak za njih je - besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!