Cijene nafte blizu 83 dolara

09.03.2023.

16:47

Autor: M.Š./Hina/HRT

Rafinerija tvrtke TotalEnergies blizu Saint-Naizarea u Francuskoj

Rafinerija tvrtke TotalEnergies blizu Saint-Naizarea u Francuskoj

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak blizu razine od 83 dolara budući da su poremećaji u opskrbi gorivom u Francuskoj zbog štrajka i pad zaliha u SAD-u neutralizirali bojazni da bi više kamatne stope u SAD-u mogle izazvati recesiju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 82,71 dolar. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 76,72 dolara.

Tržišta je u ovom tjednu zabrinula izjava predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u utorak u Kongresu da će kamatne stope vjerojatno prije rasti nego padati. Njegove riječi poduprle su dolar koji je zakočio potražnju za naftom kupaca s drugim valutama.

U srijedu Powell je u Kongresu blago reterirao, rekavši da u središnjoj banci još raspravljaju o tome koliko će i kojim tempom podizati kamatne stope, dodavši da će to ovisiti o podacima. Ublažena pozicija čelnika Feda zaustavila je uzlazni trend dolara.

Trgovci strahuju da bi agresivno podizanje kamatnih stopa moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju i zakočiti potražnju za energentima.

Potporu cijenama nafte pružio je i danas službeni podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u smanjene u prošlom tjednu, suprotno očekivanjima analitičara.

Pozornost trgovaca privukli su i poremećaji u opskrbi gorivom u Francuskoj zbog štrajka, koji je blokirao rafinerije TotalEnergiesa.

- Zaustavljanje isporuka iz tih rafinerija i blago slabljenje dolara mogli bi nakratko potaknuti prodaju, rekao je za Reuters Tamas Varga iz PVM-a, dodavši ipak da će potencijalni rast cijena vjerojatno ograničiti najava podizanja kamatnih stopa.

- Uglavnom, vidimo da su cijene nafte stabilne, zaključio je Craig Erlam iz brokerske kuće OANDA.

- Kako stvari stoje, osjetnije povećanje kamatnih stopa smanjuje šanse za blago usporavanje aktivnosti i znači manju potražnju za naftom, objasnio je Erlam.

Silazni trend cijena zaustavila su i očekivanja pojačane potražnje u Kini.

Iako je kineski uvoz nafte u prva dva ovogodišnja mjeseca pao za 1,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, analitičari su se fokusirali na ubrzani uvoz u veljači, protumačivši ga kao naznaku oporavka potražnje nakon ukidanja strogih mjera kontrole covida.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvješću objavila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih govih članica pojeftinio 2,25 dolara, na 82,12 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!