Cijene nafte iznad 91 dolara, trgovci strahuju od obustave ruskog izvoza

09.09.2022.

16:04

Autor: T.V./HRT/Hina

Proizvodnja nafte

Proizvodnja nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 91 dolar budući da je mogući gubitak opskrbe iz Rusije ponovo potisnuo u drugi plan bojazni da će povećanje kamatnih stopa i kineske mjera zaključavanja našteti potražnji.

Cijena barela nafte bila je nakon podneva na londonskom tržištu viša za 2,29 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 91,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,45 dolara višoj cijeni, od 85,99 dolara.

Trgovci su se na kraju tjedna usredotočili na najave vodećih proizvođača da će smanjiti opskrbu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da će obustaviti izvoz nafte i plina u Europu ako Bruxelles ograniči cijene ruskih energenata, a Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su blago smanjiti opskrbu u listopadu.

- Sljedećih mjeseci Zapad će se morati nositi s rizikom gubitka opskrbe ruskim energentima i skoka cijena nafte, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Najave smanjene opskrbe potisnule su tako u drugi plan bojazni da bi podizanje kamatnih stopa u eurozoni, za tri četvrtine postotnog boda, najviše otkada je Europska središnja banka (ECB) preuzela kormilo monetarne politike, moglo zakočiti potražnju.

Trgovci su nakratko zanemarili i stroge epidemiološke mjere u Kini, koje smanjuju gospodarsku aktivnot i potkopavaju potražnju za naftom.

Grad Chengdu u četvrtak je produljio karantenu za većinu svojih više od 21 milijuna stanovnika, a milijunima građana u drugim dijelovima Kine rečeno je da nadolazećih praznika izbjegavaju putovanja.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 3,29 dolara, na 92,67 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!